6 Şubat 2014 Perşembe

Студент / Student

Kazak yönetmen Darezhan Omirbayev (Дарежан Омiрбаев), 2012 yapımı Студент / Student / Öğrenci filminin senaryosunu Fyodor Mihayloviç Dostoyevski’nin “Suç ve Ceza” romanından uyarlama sebeplerini şuradan okuduğuma göre şöyle özetlemiş; " Filmimi bu romana (“Suç ve Ceza”)tesadüfen dayandırmadım. Bu romanın, günümüzde de geçerli bir toplumsal mesajı var. 1860´lar, Rus toplumunda çatışmayı besleyen kapitalizmin doğduğu yıllardı. Genç beyinlerin tepkisi oldukça sert oldu ve Dostoyevski o devrin ruhunu yakalamaya çalıştı. Aynı süreç, şu an Kazakistan´da yaşanıyor. Gelir uçurumu çok derin ve bu durum Kazakistan gençlerini çok rahatsız ediyor."
Darezhan Omirbayev, ana kahramanı olan parasızlık içerisindeki felsefe öğrencisine yaşamakta olduğu evin yakınındaki bir bakkalı ve bakkala o an gelme hatasında bulunan bir müşterisini öldürtüyor. Tam da aynı zamanlarda bir genç kıza aşık olan bu öğrencinin vicdanıyla başbaşa kalmasını ve verdiği kararı izlerken aslında komünizm sonrası hayli acımasız bir şekilde kapitalistleşmiş Kazak toplumunun dokunaklı bir eleştirisini gözlemliyoruz. Filmin en vurucu sahnesini aşağıdaki kare çok güzel özetliyor.

Hüzünlü bir şiir gibi Студент / Student / Öğrenci filmi. Vermek istediği mesajları oldukça sakin bir biçimde taşıyor perdeden izleyicisine... Düşündürtüyor.