30 Kasım 2013 Cumartesi

Seeking a Friend
for the End of the World

Lorene Scafaria'nın yazıp yönettiği, 2012 yapımı Seeking a Friend for the End of the World / İlk ve Son Aşkım filmi kalbimi müzikleriyle, özellikle de The Hollies Grubu'nun yorumladığı "The Air that I Breathe" şarkısıyla fethediyor. "The Air That I Breathe" şarkısını Albert Hammond ve Mike Hazlewood birlikte yazmışlar, şarkı Albert Hammond'un 1972 yapımı "It Never Rains in Southern California" albümünde yer almış ilk olarak. Ancak şarkıyı meşhur eden, 1974'te kendi adlarıyla aynı adı taşıyan albümlerinde bu şarkıyı yorumlayan ("cover"'layan) The Hollies Grubu olmuş.
Mathilda adlı göktaşının Dünya'mıza çarpmasına günler kala birbirlerinden habersiz olarak üç yıldır kapı komşusu olan Dodge ve Penny'nin romantik öyküsü diyebileceğimiz Seeking a Friend for the End of the World / İlk ve Son Aşkım filmi bu tür filmseverlerin beklentilerini boşa çıkarmıyor. İkilinin zorunlu olarak biraraya gelmesiyle hoş bir yol filmine dönüşen filmi bütün olarak güzelleştiren gerçekten de Penny'nin vazgeçemediği plakları olmuş. Aynı zamanda bir müzik grubunda şarkıı da söyleyen Lorene Scafaria'nın bu filmiyle salt kendisi için bir film kotardığını düşünmeden edemiyorsunuz.

Yönetmenlerin kendi filmlerinde gözükmelerine sinemasal dilde "cameo görüntü" denir. Süsleme anlamına da gelen "cameo"'lara örnek çok fazla yönetmen var sinema tarihinde, ilk başta akla gelen elbette Alfred Hitchcock. Lorene Scafaria da "cameo görüntü"'yle yer almış filminde ve Dodge'un aradığı eski aşkı Olivia olarak fotoğraftan izleyicilere gülümsemiş.
The Air That I Breathe

If I could make a wish
I think I'd pass
Can't think of anything I need
No cigarettes, no sleep, no light, no sound
Nothing to eat, no books to read

Making love with you
Has left me peaceful, warm, and tired
What more could I ask
There's nothing left to be desired
Peace came upon me and it leaves me weak
So sleep, silent angel, go to sleep

Sometimes, all I need is the air that I breathe
And to love you
All I need is the air that I breathe
Yes to love you
All I need is the air that I breathe

Peace came upon me and it leaves me weak
So sleep, silent angel, go to sleep
...

"The Air That I Breathe" şarkısının, Radiohead'in müthiş şarkısı "Creep" ile benzer tınılara sahip olduğu çok konuşulmuş. "Creep" şarkısının girişinin bu şarkıdan esinlenilerek yaratıldığını belirtip, Albert Hammond ve Mike Hazlewood'un katkıda bulunan yazarlar olarak gösterildiklerini not düşelim hemen.