22 Ağustos 2014 Cuma

Le signe du lion

1959’da neredeyse 40 yaşında olan Éric Rohmer ilk uzun metrajlı filmini çeker. “Yeni Dalga”’nın ilk filmlerinden olan Le signe du lion / Sign of the Lion / Aslan Burcu filminin çekimleri sadece bir haftalık bir sürede tamamlanır. Ancak ticari başarısızlığa uğrayan film gösterime 1962 yılında girer ve Rohmer’in bundan sonra 8 sene boyunca film çekmemesine sebep olur. Claude Chabrol’un yapımcılığını üstlendiği, Jean-Luc Godard’ın hoş bir cameo ile yer aldığı Le signe du lion / Sign of the Lion / Aslan Burcu, “Yeni Dalga” üyelerinin ciddi destek verdiği bir film olarak Dünya’nın en güzel kentlerinden birinde oldukça sinir bozucu bir öyküyü anlatmakta.
22 Haziran’da başlayıp 22 Ağustos’ta sonlanan filmde, Paris’te yaşayan Amerikalı bohem Pierre Wesselrin’in hayatından belirli kesitleri izleriz. Siyah-beyaz gerçekçi bir Paris’in neredeyse tümünde dolaştırır Rohmer izleyicisini…
2 Ağustos 1959'da 40 yaşına girecek olan ve en asil burç olarak değerlendirdiği, kazananların burcu aslan burcu olduğu için gurur duyan Pierre, bir gün bir telgrafla zengin halasından kendisine ve kuzenine miras kaldığını öğrenir. Parisli arkadaşlarından borç alarak muhteşem bir parti düzenler, nasılsa halasından gelen paralarla hepsini ödeyecektir. Ancak işler umduğu gibi gitmez, mirasın tamamının diğer kuzenine bırakıldığını öğrenir Pierre ve 5 parasız, arkadaşsız Paris sokaklarında yapayalnız kalır, nehir kıyısında yatar kalkar, pazar artıklarından, yere atılmış döküntülerden yiyecek bulmaya çalışır.
Sokakların prensi bir evsizle yolu kesişir ve Saint Germain cafelerinde küçük oyunlarla üç beş kuruş kazanmaya çalışırlar. Yine böyle bir uğraşı içindelerken kendisini tanıyan bir arkadaşı Pierre’e noterden gelen bir mektubu uzatır ve mirasın bırakıldığı kuzeninin bir kazada vefat ettiğinden mirasın artık tek sahibinin kendisi olduğunu öğrenir Pierre. "Deus ex machina !" Bir mucize gerçekleşmiş ve kötü günler bitmiştir!
Éric Rohmer’in bir Éric Rohmer filmiymiş gibi durmayan Le signe du lion / Sign of the Lion / Aslan Burcu filminde Jean-Luc Godard şahane bir cameo’ya imza atar ve filmdeki partide her zamanki vurdumduymazlığıyla Bartok plağını dinler !


Éric Rohmer ile ilgili diğer izlenimler için lütfen tıklayınız:
Éric Rohmer’den Ahlak Üzerine Altı Hikaye
Contes des Quatre Saisons / Dört Mevsim Öyküleri
La boulangère de Monceau