12 Kasım 2014 Çarşamba

También la lluvia

Su, gezegenimizin en büyük sorunu, temiz su temininde daha fazla kar etmek için tüm yolları mübah sayan kapitalist sistemin de en önemli hedeflerinden biri. Suyun ticarileştirilerek tekelleştirilmeye çalışılması Dünya’nın pek çok yerinde direnişlerle karşılandı, karşılanmaya devam ediyor. Bolivya’nın üçüncü büyük kenti olan Cochabamba’daki su savaşları, Cochabamba halkının onurlu karşı koyuşu, Paul Laverty'nin senaryosunu kotardığı, Icíar Bollaín’in 2010 yapımı También la lluvia / Even the Rain / Yağmuru Bile filminde oldukça hoş bir dille “film içinde film” olarak anlatılıyor.
Yönetmen Sebastián (Gael García Bernal canlandırıyor) ve yapımcı Costa (Luis Tosar bu rolde), Kristof Kolomb’un Amerika’yı keşfetmesiyle başlayan sömürgeleştirmeyi, Kızılderililerin köleleştirilmesine karşı gelen bir rahibin öyküsü ve Kızılderililerin direnişi ile birlikte anlatmayı hedefliyor filmlerinde. Elbette film ekibi olarak o kadar uyanıklar ki, Bolivya’ya gelip fiziksel olarak Kızılderililere benzeyen Inkaları günde sadece 2 dolara oynatmaya karar vermişler (eh tabii, filmin de kar etmesi gerek!) ve hayatta bu filmden başka önemli bir şey olmadığını düşünürken kendilerini Cochabamba su savaşlarının içinde buluvermişler. Filmin içindeki filmde 500 yıl önce altın için gelen “beyaz adam”ın yerlileri köleleştirmesine karşı duran Kızılderili lider Atuey’i canlandıran Daniel (Juan Carlos Aduviri oynuyor), aynı zamanda su mücadelesinin önde gelen direnişçilerinden biri.
Sürekli olarak yönetmen ve yapımcı tarafından su ile ilgili eylemlerden uzak durması konusunda uyarılıyor. Filmin içindeki filmdeki sömürü ve filmin içindeki filmin çekildiği zamandaki sömürü ile bir de su direnişi öylesine güzel örtüşüyor ki, bir kez daha anlıyoruz böyle gelmiş, böyle gider ama bu duruma dur demek de haksızlığa uğrayanlara düşer! (Böyle gelmiş böyle gidiyor olsa da, tek tesellim var, herşeyin farkındayım ve mutsuzum ancak ruhum yine de anarşist diyerek araya notumu da düşüyorum!)
Film vurucu. Karşılaştıkları her sorunu para ile aşmaya çalışan ve ne olursa olsun filmini tamamlamaktan başka bir şey düşünmeyen yönetmen için filmi elbette Daniel’in özgürlüğünden çok daha önemli. Ancak film ilerledikçe Daniel’in özellikle yapımcı Costa’nın ve az da olsa yönetmen Sebastián’nın fikirlerini değiştirdiğini görüyoruz.
Icíar Bollaín’in También la lluvia / Even the Rain / Yağmuru Bile filminden bir yıl sonra yönettiği 2011 yapımı Katmandú, un espejo en el cielo / Kathmandu Lullaby/ Gökyüzünde Bir Ayna günceme 4 Aralık 2013 tarihinde konuk olmuştu. İzlenimlerime ulaşmak için lütfen tıklayınız: Katmandú, un espejo en el cielo / Kathmandu Lullaby/ Gökyüzünde Bir Ayna