5 Aralık 2014 Cuma

Şarkı Söyleyen Kadınlar

Reha Erdem'in yazıp yönettiği 2013 yapımı Şarkı Söyleyen Kadınlar (tam adıyla Şarkı Söyleyen Kadınlar ya da Adem'in Yakarışı) / Singing Women filmini gecikmeli olarak nihayet izledim. Şu söyleşisinde, "A Ay’dan beri inanç meseleleriyle, inanan insanlar, inanmayan insanlar, birbirine inananlar, söylenene inananlar gibi, meselelerle ilgileniyorum." diye belirtmiş Reha Erdem ve eklemiş "Az eğildiğimiz konular olduğu için referans gibi geliyor. “İnanç” dendiği zaman mesela, inançlı olmak başka bir şey dindarlık başka bir şey. İnanç meselelerini bütün sanat, dünya tartışıyor ama din tartışılabilecek bir şey değil. Çünkü cevapları var, kitapları var, kriterleri var, kimsenin haddi değil, ama inanç meselesi daha başka bir şey. Filmde geçen seslerin hiç birisi dış ses değil. Aynen Hayat Var’daki mırıltı gibi bir ses ya da bu sözlerin anlamı Kosmos’un konuşmaları kadar anlamlı. Yani ne kadar anlamlı, ne kadar anlamsız ya da ne kadarı tekerleme, ne kadar sözün söyleniş şekli ya da anlamı var bunlar algıya açık."
Bütün Reha Erdem filmlerinden izler taşıyor Şarkı Söyleyen Kadınlar / Singing Women. Ancak, sanki en çok, Kosmos filmindeki meczup (Kosmos), bu filmin Esma'sı olarak, Hayat Var filminin Hayat'ı da Meryem olarak karşımızda.
Beni alıp başka dünyalara taşıyan bir film oluyor Şarkı Söyleyen Kadınlar / Singing Women. Bir kez daha anladım ki, kadınlar şarkı söyledikçe, mırıldandıkça sorunlar azalacak, hatta yok olacak !



Her bir Reha Erdem filminde olduğu gibi, müzikler yine çok özenli. Şarkı Söyleyen Kadınlar / Singing Women filminin orjinal müzikleri Estonyalı müzisyen Arvo Pärt'a ait. Klasik müzikseverler bilir, Arvo Pärt’in “Adem’in Yakarışı / Adam's Lament” adlı eserinin (Arvo Pärt tarafından, İstanbul’un 2010, Tallinn’in de 2011 Avrupa Kültür Başkenti olması vesilesiyle Türkiye ve Estonya’nın ortak bir projesi olarak bestelenmiştir “Adem’in Yakarışı / Adam's Lament”.) dünya prömiyeri, 38. Uluslararası İstanbul Müzik Festivali kapsamında 2010 yılında İstanbul Aya İrini'de gerçekleştirilmişti. Arvo Pärt, Reha Erdem'in 2006 yapımı Beş Vakit / Times and Winds filminin müzikleri ile Ekim ayında Antalya Film Festivali'nde gösterilen Ekim'de Hiçbir Kere adlı kısa filminin de müziklerini bestelemiştir.
``AY'dan İzlenimler´´'den geçen diğer Reha Erdem filmleri için başlıklara tıklayabilirsiniz:
Kosmos
"Hayat Var " - Hayat Zor !"
A AY...
A AY... (Yeniden)
La Luna putrefatta !
"Dalgaları Aşmak"
Jîn