19 Ağustos 2015 Çarşamba

Partie de campagne

Partie de campagne / A day in the Country / Bir Kır Eğlencesi
Jean Renoir / 1936

Guy de Maupassant'ın kısa bir öyküsünden Jean Renoir’ın uyarladığı bu film, Renoir'un tasarladığı biçime göre tamamlanamamış, yarım kalmış. Jean Renoir, filminin 1936 yazında çektiği kısımlarını II. Dünya Savaşı sonrasında Amerika'da kendisi montajlayarak kısa haliyle yayınlamış. İki taşralı gencin, kırda gezintiye çıkmış Parisli Dufour ailesinden anne ve kızıyla yaptıkları kaçamak çerçevesinde bir Pazar gününde gelişip sonlanan bu kısa film, bu tamamlanmamış haliyle bile çok hoş.
Ailenin başkasıyla nişanlı genç kızı ile taşralı genç arasındaki kaçamak oldukça yoğun bir duygusallıkla yaşanır ve sonuçsuz biter. Kız nişanlısıyla evlenir ve aradan yıllar geçer. Artık evli olan genç kız ve taşralı genç yine bir Pazar gününde kaçamak yerinde karşılaşırlar ve buradaki çok kısa bir sahneyle film sonlanır.
Filmin pek çok sahnesinde Jean Renoir'ın babası olan empresyonist ressam Pierre-Auguste Renoir'in tablolarını siyah-beyaz izliyormuşsunuz hissine kapılıyorsunuz. Ayrıca, Dufour Ailesi'nin mola verdiği kırdaki restoran sahibini canlandıran Polain de Jean Renoir'ın ta kendisi.