7 Ocak 2008 Pazartesi

Sudaki Bıçak ve Tiksinti

Haftasonumuz Roman Polanski'nin iki filmi ile oldukça gergin geçti.
Bıçağa dikkat !Polonya asıllı yönetmen Roman Polanski'nin 1962 yapımı filmi Nóz w Wodzie / The Knife in the Water / Sudaki Bıçak yönetmenin ilk uzun metrajlı filmi olma özelliğini taşıyor. Bu film aynı zamanda yönetmenin Polonya'da çekmiş olduğu ilk ve tek filmi.
Polonyalı bir çift, Andrzej ve Krystyna, yolda karşılaştıkları genç bir otostopçuyu tekne gezilerine davet ederler. Suya açıldıktan sonra, Andrzej, Krystyna'yı etkilemek için yakışıklı genci aşağılamaktan kendini alamaz. Böylelikle hoşnutsuz kadın, kendine aşırı güvenen adam ve yakışıklı yabancı arasında cinsel gerilimi yüksek bir güç, sınıf ve kıskançlık didişmesi başlar. Filmdeki üç başrolün dışında bence bıçağı da unutmamak gerek ! Carole Ledoux
İzlediğimiz diğer Polanski filmi ise 1965 yapımı Repulsion / Tiksinti isimli film. Bu filmde başroldeki (hastalıklı Carole Ledoux'u oynuyor) Catherine Deneuve sevgili(m) kocama göre en iyi performansını sergiliyor. Filmde yer yer gözümüze sokulan tüm ailenin yer aldğı bir fotoğraf var masanın üzerinde. O fotoğraftaki duruşu, delici bakışları ile belli Carole'ın farklılığı. Hatta filmin sonuna doğru bize yansıtılan bu fotoğraf ile ilgili karede Carole'ın delici bakışlarının doğrudan babasına doğru olduğu izlenimine kapıldım.