22 Ocak 2008 Salı

Soylent Green

Dedektif Thorn soymer ile karşı karşıyaSoylent Green / Yeşil Soylent 1973 yapımı bir bilimkurgu filmi. Film Harry Harrison'un "Make Room ! Make Room !" isimli kitabından uyarlanmıştır. (Kitap, Türkçe'ye "Yer Açın ! Yer Açın !" ismi ile çevrilmiş ve Metis Bilimkurgu tarafından yayınlanmıştır. Türkçe çeviride kitapta soylent denilen ve soya ile mercimekten yapılan yapay gıdanın çevirisi soymer olarak geçmektedir.) Richard Fleischer'in yönettiği filmde 40 milyon nüfuslu New York'ta insanlar sokaklarda yaşamakta ve yiyecek kavgası vermektedir. Neredeyse tamamen yapay yiyecekler tüketilmekte ancak çok zengin bir kesim çok pahalı fiyata meyva, sebze ve et yiyebilmektedir.
Ana kahraman Dedektif Thorn (filmde Charlton Heston) zengin bir adamın öldürülmesini araştırmaktadır ve bu araştırma sırasında piyasaya yeni sürülmüş Soylent Green adlı yapay yiyecek ile ilgili korkunç gerçeğe ulaşır: "Soylent green is people ! / Yeşil soylent (soymer) insandan ! They're making our food out of people. / Yiyeceğimizi insanlardan yapıyorlar! "
Yapay yiyeceklerin insan ölülerinden üretildiği bir dünya. Umarım geleceğe yönelik bu anti-ütopya (distopya) öyküsü kurgu olarak kalır !