30 Temmuz 2008 Çarşamba

Leningrad Cowboys

Leningrad Cowboys1989 yapımı Leningrad Cowboys Go America / Leningrad Kovboyları Amerika'ya filmi Fin yönetmen Aki Kaurismäki'nin dünyaca tanınmasını sağlamış. Sovyet tundralarında müzik yapan grubun Amerika'ya gelmesini ve şansını fırsatlar ülkesi Amerika'da aramasını/zorlamasını anlatan bir başka yol/culuk filmi. Kaurismäki hem Sovyetler Birliği'ni (ki bunu grup üyeleri ile yöneticileri arasındaki ilişki açısından veriyor) hem de Amerika'yı (fırsatlar ülkesinin fırsatlar ülkesi olmadığını her fırsatta vurguluyor) güzel güzel taşlar filminde.

Film uçsuz bucaksız tundraların ortasında meşhur olmaya çalışan "Leningrad Kovboyları" isimli grubun kendilerini bir müzik yapımcısına dinletmesiyle başlıyor. Çaldıkları eski bir Sovyet marşı. Yapımcı grubu ticari bulmayıp bir karta telefon numarası yazıyor ve diyor ki ; "Amerika'da her türlü saçmalığı yutarlar, şansınızı bir de orada deneyin."

Şöhret peşinde fırsatlar ülkesi Amerika'ya ayak bastıklarında uyarıyla "rock & roll"a geçiş yapıyor ve New York'tan Meksika'ya doğru çetin Amerika turlarına başlıyorlar. Grup üyelerinin tek tip sivri saçları ve sivri ayakkabıları mükemmel üniformalarıdır. Amerika'ya geldiklerinde bir süre sonra yöneticilerinin (menajerleri) ayakkabısı farklılaşacak ve beyaza dönüşecektir. (Herkes eşittir ama bazıları daha eşittir !) Yöneticilerine karşı kıyafeti ile ilgili tepki gösteremeyen grup üyeleri içlerinden biri Teksas'ta kıyafetini renklendirince O'nu tepeleyecektir.

Aki Kaurismäki'nın bu filminde yine müzikler çok hoş. Leningrad Kovboyları New Orleans barlarından birinde mükemmel bir "Tequila" yorumluyor.

Bir başka sevdiğim bağımsız yönetmen Jim Jarmusch filmde New York'taki ikinci el araba satıcısı olarak görüntüye giriyor. Böylelikle iki bağımsız yönetmen Aki Kaurismäki ve Jim Jarmusch'un dostluğunu da gözlemlemiş oluyoruz.