8 Mart 2011 Salı

Dünya Kadınlar Günü

8 Mart "Dünya Kadınlar Günü" veya tam adıyla "Dünya Emekçi Kadınlar Günü", tüm dünyada kutlanan uluslararası bir gündür. Sevgili(m) kocam ile de tanıştığımız gündür aynı zamanda! Oturduğumuz evi de zamanında 8 Mart'ta aldığımız için, kendisi o yıldan beri, "Dünya Kadınlar Günü" için ayrıca bir hediye vermeyi düşünmemektedir!

8 Mart 1857 tarihinde ABD'nin New York kentinde 40.000 dokuma işçisi daha iyi çalışma koşulları istemiyle bir tekstil fabrikasında greve başladı. Müdahale sonucu çıkan hadiselerde, işçilerin fabrikaya kilitlenmesi üzerine ve akabinde çıkan / çıkartılan yangında, çoğu kadın olan 129 kişi can verdi. 1910'da Danimarka'nın Kopenhag kentinde, 8 Mart 1857 tarihindeki tekstil fabrikası yangınında ölen kadın işçiler anısına 8 Mart'ın "Internationaler Frauentag" (International Women's Day - Dünya Kadınlar Günü) olarak anılması önerisi getirildi ve öneri oybirliğiyle kabul edildi...

Bugünü "hatıra paralarımızdaki kadın" konusu ( teması ) ile taçlandırıyorum. Aşağıda göreceğiniz ve tıklayınca büyüyecek ve yeni pencerede açılacak olan Türkiye Cumhuriyeti hatıra paraları ( ve bilgileri ), kadın temalı paralarımızdan bir kısmıdır yalnızca... Bu yazıda değinmediğim, tedavül paralarımızdan, Acmonital-52 alaşımlı "25 Kuruş" ve "50 Kuruş"´un yeri ise ayrıdır.
Cumhuriyet'in Kadın İlkleri Serisi No.:1
Cumhuriyet'in Kadın İlkleri Serisi No.:2
Cumhuriyet'in Kadın İlkleri Serisi No.:3
Cumhuriyet ve Kadın
Dünya Kadınlarının 10.Yılı
F.A.O. - 1976 - 5 Kuruş - Kadının Süsü
F.A.O. 1979 - Köylü Kadınını Kalkındırma - Altın 1000 Lira
Türkiye´de Kadınların Seçme ve Seçilme Hakkının 50.Yılı
(Resim ve resimlerdeki bilgiler Darphane sitesinden alıntılanmış ve blog yapısına uygun olacak şekilde düzenlenmiştir.)