14 Mart 2013 Perşembe

La cérémonie

Fransız “Yeni Dalga”’sının kimselere benzemeyen ayrıksı yönetmeni Claude Chabrol’ın birbirinden ilginç filmlerindeki vazgeçilmez oyuncularından biri de sevdiğim ayrıksı oyuncu Isabelle Huppert’tir.
Belleğim beni yanıltmıyorsa birlikte çalıştıkları flmler sırasıyla Violette Nozière (1978), Une affaire de femmes (1988), Madame Bovary (1991), La cérémonie (1995), Rien ne va plus (1997), Merci pour le chocolat (2000) ve L'ivresse du pouvoir (2006) filmleridir. Geçtiğimiz akşam, şuradan öğrendiğim üzere Claude Chabrol’un “son Marksist film” olarak tanımladığı 1995 yapımı La cérémonie / Seremoni filmini izledik. İzledikçe daha önce izlemiş olduğumun ayırdına vardığım ve bir türlü ne zaman ve nerede izlediğimi anımsayamadığım La cérémonie filmi, bir film unutkanı olduğumu da kanıtlamış oldu!!!
Ruth Rendell’in ‘A Judgement In Stone’ adlı romanından Claude Chabrol ve Caroline Eliacheff'in senaryolaştırdığı filmde, Fransız burjuva ailesinin başına gelenler izleyiciyi ciddi şoka uğratıyor.
Burjuva ailenin şehir dışındaki evlerinde hizmetçi olarak çalışmaya başlayan sessiz sakin Sophie (Sandrine Bonnaire), postahanede çalışan Jeanne (Isabelle Huppert) ile tanışır, arkadaş olur.
Jeanne’ın kimseyi takmayan fütursuz tavırları Sophie’yi de etkisi altına alınca vurucu bir avam tabaka burjuvaziye karşı savaşı izleriz. Jeanne ve Sophie’nin zengin üst sınıfa, rafine zevklere, kültüre (bence sebepsiz bir şekilde) öfkesi dışa vurunca vahim sonuçlara ulaşılır ama herşey -izleyenler ne demek istediğimi anlayacaklar- "ilahi adalet" ile sonuçlanır.
Hizmetçi Sophie’nin (“bilgelik” demektir Sophie bu arada) okuma yazma bilmiyor oluşu, kültürsüzlüğünü hipnotize olmuş gibi salt televizyon seyrederek örtmeye çalışması ayrı bir tezatlıktı filmde. Üstelik odasındaki televizyonun kanallarında dolaşırken birdenbire karşısında TRT Int Avrasya kanalını buluverir.
Hangisi olduğunu çıkaramadığım bir film oynamaktadır kanalımızda ve Sophie adeta filmin içine girmişçesine takılı kalır TV ekranına. Böylelikle Claude Chabrol’ün La cérémonie filmini, hem “İçinden Türk Motifleri Geçen Filmler” kategorime, hem de iki ana karakterin TV ekranında izledikleri Les noces rouges / Wedding in Blood /Kanlı Aşıklar filmiyle “İçinden Filmler Geçen Filmler” kategorime yerleştiriyorum. Hemen belirteyim, elbette Sophie için "TRT Int Avrasya’daki filme rast geldi ve herşey bu noktadan sonra kontrolden çıktı" esprisini de yapmadan duramadık!!!