25 Mart 2015 Çarşamba

Tungsten

Giorgos Georgopoulos'un yazıp yönettiği 2011 yapımı ilk uzun metrajlı filmi Tungsten siyah-beyaz hüzünlü bir karnaval tadında. İki yeni yetme, bir bilet kontrolcüsü, genç bir çift, göçmenler, çoktan uyuşturucu işine bulaşmış çocuklar... Hepsi birden, bir şekilde, Atina'nın merkezinde, gidip gelen elektrik kesintileri eşliğinde, birbirleriyle kesişirler. Siyah-beyaz estetik görüntüleri, filmin karakterleri kesişirken doğrusal paralelde gitmeyen anlatımı ile oldukça mükemmel kurgulanmış bir film Tungsten. Elektrik kesintileri artıkça sinirler gerilirken, ekonomik krizin götürdükleri, parasızlık, işsizlik, şiddet, çaresizlik karakterlerin psikolojilerini etkiliyor ve kurbanlarla kötü adamlar yer değiştirince her şey çıkmaz noktasına doğru hızla ilerliyor. Müzikler Dirty Granny Tales'e ait ve çok güzel.
Bu arada hemen bilimsel olarak tungsten ne demektir belirtmek istiyorum: Tungsten veya diğer adıyla Volfram, atom numarası 74, atom ağırlığı 183,85 olan ve kimyasal simgesi W ile gösterilen (L. wolframium), yoğunluğu 19,3 g/cm³ olan, 3482 °C'de eriyebilen kimyasal bir element. Çok sert, ağır, çelik gri ya da beyaz renkte geçiş metallerinden biri olan tungsten, wolframite ve scheelite içeren madenlerde bulunur. Tungsten, sağlam fiziksel yapısı ve alaşım olmayan maddeler arasında yüksek erime sıcaklığı olan önemli bir maddedir. Saf haliyle bazı elektronik uygulamalarda kullanılır, ancak çoğunlukla bileşik ya da alaşım olarak, ampullerin lamba tellerinde, X ışını cihazlarında ve uzay teknolojisi yüksek performans alaşımlarında kullanılır. 'Tungsten' adı, İsveççe, Danca ve Norveççedeki anlamı ağır taş olan 'tung sten' sözcük grubundan gelmektedir. Türkiye'de Uludağ'da çıkarılmaktadır.
Filmin karakterlerinin başlarına gelen olaylara karşı dayanıklılık sınavı sanki ampullerde kullanılan tungsten elementinin dayanıklılığı ile verilmek istenmiş. Karakterlerin karşılaştığı olumsuz olaylar akarken, arka planda sürekli trafo vınlama sesi ayrıca sinir bozuyor!