23 Haziran 2015 Salı

Requiem

Bavyera'da küçük bir kasabada büyüyen Alman yönetmen Hans-Christian Schmid, Katolik Kilisesi'nin bir dizi şeytan çıkarma ayinlerinin ertesinde, 1976 yılında ölen Anneliese Michel adındaki üniversite öğrencisinin öyküsünü duyar. 1997 yılında senarist Bernd Lange ile senaryo eskizlerine başlayan Schmid, 2004 ylında senaryonun tamamlanmasından sonra 2006'da Requiem / Ağıt filmini tamamlar.

1952'de Bavyera'da doğan Anneliese Michel koyu Katolik bir ailenin üyesidir. Babası papaz, teyzeleri ise rahibe olan Anneliese, annesi, babası ve 3 kız kardeşiyle hayli dindar bir ortamda yetişir. 1968'de lisedeyken Anneliese'nin hayatı değişmeye başlar. Kendisini özellikle geceleri kontrol edemeyecek şekilde kasılırken bulur. Kayıtlara göre Anneliese'nin ilk epileptik nöbetleri 1969'da gerçekleşir ve Wurzburg Psikiyatri Kliniği nöroloji uzmanları Anneliese'ye epilepsi teşhisini koyar.
Anneliese'nin atakları 1970-1975 yılları arasında artarak şiddetlenir. O ana dek tıbbi bir olay olan bu durum, Anneliese'nin şeytani görüntüler gördüğünü söylemesiyle birden boyut değiştirir. Tanrı'ya dua ederken şeytanla ilgili halüsinasyonlar görmeye başladığını söyler Annaliese. Kendisinin lanetlendiği hakkında sesler duyduğunu belirtmekte, içine şeytan girdiğine inanmaktadır. Görünmediği doktor, kullanmadığı ilaç neredeyse kalmamıştır ve sonuçta doktorların verdikleri ilaçların kendisine yardımcı olamayacağına inandırır kendisini. Hastalığı daha da şiddetlenince ailesinin da başvurmasıyla başpapaz şeytan çıkarma ayinini kabul eder. Şeytan konusunda hayli sert kuralları olan Katolik Kilisesi, 1975 yılının Eylül ayında Annaliese için iki rahip görevlendirir. Haftada iki ya da üç kez şeytan çıkarma ayinleri yapılır. Ancak Annaliese'nin durumunda bir düzelme olmaz, atakları şiddetlenerek artar, hatta kısmi felç geçirir. 30 Haziran 1976'da son seans yapılır ve hemen bu seansın ertesi günü, 1 Temmuz 1976'da Anneliese hayata gözlerini kapar. Anneliese'nin ölümünden sonra ihmal sebebiyle annesi ve babası, ölüme sebep vermekten dolayı da her iki rahip hapis cezasına çarptırılmıştır. Öldüğünde 33 kilo olan Annaliese, otopsi kayıtlarına göre gıda eksilkiği ve susuzluktan ölmüştür. Nasıl öldüğüne dair halen gizemini koruyan Anneliese davasında mahkeme Annaliese'nin içine şeytan veya cin girmediğini yönünde bir açıklama da yapmıştır. Hemen belirteyim, Annaliese'nin şeytan çıkarma seansları devam ederken 1973 ylında Amerikalı yönetmen William Friedkin tarafından The Exorcist / Şeytan filmi çekilmiştir.
Hans-Christian Schmid'in Requiem / Ağıt filmi, 1970'lerde küçük bir Batı Alman kasabasında yaşayan 21 yaşındaki dindar Katolik Michaela Klingler'in Tübingen Üniversitesi'ne kabul edildiğine dair gelen mektupla başlar. Epilepsi hastası olan Michaela'nın Tübingen'e gitmesine aşırı dindar ve katı bir kadın olan annesi karşı çıkmaktadır. Babasının yardımıyla Tübingen'e giderek üniversitesine başlayan Michaela, kasabasındaki liseden arkadaşı Hanna'ya rastlar ve O'nunla geliştirdiği arkadaşlıkla yavaş yavaş değişmeye başlar.
Yeni saç modeli, yeni giysiler ve bir erkek arkadaş Michaela'nın hayatını renklendirir. Ancak epilepsi atakları O'nu rahat bırakmayacak, giderek kendisine iblislerin geldiğini düşünecek ve Michaela doktorların verdiği ilaçlarla iyileşemeyeceğine inanınca kurtuluşu önce bağlı oldukları kilisenin papazında, sonrasında ise genç bir rahibin yönlendirmelerinde arayacaktır.
Daha modern gibi görünen genç rahip Michaela'yı iblislerden kurtarmanın ancak şeytan çıkarma ayinleri yoluyla olduğunu iddia edecek, erkek arkadaşının ve Hanna'nın çabalamaları da faydasız kalınca, Michaela kaçınılmaz sona doğru adım adım yaklaşacaktır.
1970'lerin muhteşem 'psychedelic' müzikleri eşliğinde oldukça hüzünlü bir film Requiem / Ağıt.