8 Ocak 2016 Cuma

Bashu, gharibeye koochak (باشو غریبه کوچک)

Bahram Beizai'nin 1980 - 1988 yılları arasında gerçekleşen İran - Irak savaşı sürerken 1986'ta çektiği ama ancak 1989'da gösterime giren Bashu, gharibeye koochak (باشو غریبه کوچک)/ Bashu, the Little Stranger / Küçük Gariban Bashu filmi, Bashu adlı küçük bir çocuğun öyküsü üzerinden savaşın getirdiği yıkımı, çaresizliği, savrulmuşluğu anlatıyor.
Bashu, gharibeye koochak (باشو غریبه کوچک)/ Bashu, the Little Stranger / Küçük Gariban Bashu filminin jeneriği giderek çoğalan uçak görselleriyle açılır. O uçaklar ki filmin ilk sahnesinde bombalarını İran'ın güneyindeki bir yerleşim yerinin üzerine bırakıverecek olan savaş uçaklarıdır. Çöken bir evin altında kalan bir adam, çarşafı alevler içinde kalmış bir kadın ve dumanlar arasında küçük bir kız çocuğunu görürüz. Bashu'nun ailesidir bu gördüklerimiz. Bombardımanda hayatlarını kaybeden Bashu'nun annesi, babası ve kızkardeşi film boyunca Bashu'nun peşini bırakmayacaktır. Toz duman yıkıntılar arasında bir tarlaya sığınabilmiş olan Bashu'nun hayatı ise bir kamyonun arkasına atlamasıyla birlikte tamamen değişecektir. Kamyon İran'ın kuzeyine gitmektedir. Hem doğası hem konuşulan dil hem de yaşayan insanları tenlerinin rengi (daha açık ten rengi) ülkenin bu bölgesinde tamamen farklıdır. Geldiği yerin İran olduğundan bile emin olamayan koyu renk tenli Bashu kendi ülkesinde tamamen yabancı konumundadır. Kamyonun getirdiği bu yaban ellerde kocası uzaklara çalışmaya gitmiş olan, iki çocuklu Naii adlı bir köylü kadın Bashu'ya kol kanat gerer.
Bütün köy "kömür parçası" diye çağırdıkları Bashu'yu dışlarken, Naii yiyecek verir O'na ve kalabileceği bir yuva sunar. Kendi çocuklarından ayırmaz, bütün köye de karşı koyar kendi yöntemleriyle. Mektuplarında Bashu'ya bakmasını istemeyen kocasına bile karşı koyar, dilini anlamadığı bu çocuğa anne olur Naii. Bir gün Bashu'nun yerde bulduğu bir kitaptan okuduğu “İran bizim ülkemiz, biz İran’ın çocuklarıyız” cümleleri köy çocuklarının Bashu'ya olan tutumlarını değiştirir. Artık uzlaşma oluşmaya başlamıştır köy halkı ve Bashu arasında. Sonra birden Naii'nin kocası çıkıp gelir. Çalışmaya gittiği uzaklarda bir elini kaybetmiştir. Bashu'nun kalmasına kesinlikle karşı olan Naii'nin kocası Bashu'yla karşı karşıya gelince her şey değişir. Artık zorluklara karşı beraberce mücadele edecek yeni bir aile vardır ortada... Ailesini savaşta kaybeden Bashu, tüm olumsuzlukları geride bırakarak, yeni ailesiyle yeni hayatına doğru yol alacaktır...