4 Temmuz 2016 Pazartesi

Qivitoq

Danimarkalı yönetmen Eric Balling, Qivitoq / Münzevi filmini 1956 yazında tamamen Grönland'de çekmiş. Qivitoq filmi, hem yabancı film Oscar'ını alan ilk Danimarka filmi olmuş, hem de 1957'de Cannes Film Festivali'nde Altın Palmiye kazanmış. Grönland Adası, adanın yerli halkı Kalaallit dilinde "Kalaallit Nunaat" olarak adlandırılıyor. Anlamı "Kalaallit'lerin ülkesi" demekmiş. Danca "Grønland" ise "Yeşil Ülke" anlamına geliyor. Atlas Okyanusu'nun kuzeyinde, 2.166.086 km² yüzölçümüyle Kuzey Kutbu'ndaki en büyük buz örtüsüyle kaplı olan Grönland, Danimarka'ya bağlı özerk bir bölge. Filme adını veren "Qivitoq" sözcüğü farklı nedenlerle vahşi hayata sürgün edilen, öfke ve çaresizlikle şekil değiştiren insanlara ada halkının verdiği bir ad. Kendisini kalabalıktan soyutlayan bu bir çeşit münzevi diyebileceğimiz insanlar hakkında ada halkı tarafından pek çok hikayeler anlatılırmış.
Aslında konusuyla hayli sıradan bir melodram olabilecek Qivitoq filmi, Eric Balling'in muhteşem Grönland çekimleriyle neredeyse dökümanter filme dönüşmüş. Danimarka'dan Grönland'e nişanlısını görmeye gelen genç kadın nişanlısının başka birisiyle olduğunu öğrenince hemen adadan ayrılmaya karar verir. Ancak bir sonraki gemi bir hafta sonra gelecektir. Zorunlu olarak adada kalan genç kadın nişanlısıyla aynı kasabada bulunmak istemeyince bir başka köyde yaşayan, kendisini modern dünyadan soyutlamış yalnız bir görevlinin evine kalmaya gider. Genç kadın ve yalnız adamın arasında arasında hoş bir iletişim kurulur ve genç kadın hayatını tamamen değiştirecek kararı verir.
Elbette ön planda aldatılmış kadın, karısı Grönland'de kalmak istemeyip Kopenhag'a dönünce bunalıma girmiş ve yalnızlaşmış adamın öyküsüne odaklanırken, diğer taraftan ada halkının sorunları, mutlulukları, hayalleri, hayatın Grönland'de ne kadar zor olduğunu da izleyip, fazlasıyla duyumsuyoruz buz kütlelerinin ürkütücü ama muhteşem güzelliğini!