30 Ocak 2014 Perşembe

Les Choses de la Vie

Fransız yönetmen Claude Sautet, daha sonra bir nevi fetiş haline getirip yine bir arada üç, ayrı ayrı da birer film daha çekeceği ünlü oyuncular Michel Piccoli ve Romy Schneider’la ilk kez bir araya 1970 yapımı Les choses de la Vie / The Things of Life / Hayatın Şeyleri (Hayat Bağları) filminde gelmiştir. Paul Guimard’ın aynı adlı romanından uyarlanan Les choses de la Vie / The Things of Life / Hayatın Şeyleri filmi Claude Sautet'e uluslararası tanınmışlık sağlayan ilk filmi de olmuştur. Güzel, nitelikli filmleri yeniden çevirmekte ve çoğu zamanda da bozmakta hiç bir sakınca bulmayan Hollywood sineması, 1994'te de bu filmi tekrar yorumlamıştır. Marc Rydell tarafından Intersection / Kesişme adıyla yeniden çekilen ve kişisel görüşüme göre hiç bir şekilde aslının tadında olmayan bu filmin başrollerinde Richard Gere, Sharon Stone ve Lolita Davidovich yer almıştır.
Les choses de la Vie / The Things of Life / Hayatın Şeyleri filmi, ana karakter Pierre’in araba kazası sahnesiyle başlar. Karısı Catherine’i (Léa Massari) terk ederek sevgilisi Hélène (Romy Schneider) ile yaşayan Pierre (Michel Piccoli) kaza sonucu arabadan fırlamış halde yerde yatarken tüm hayatı geriye dönüşlerle gözlerinin önünden geçer… Geriye dönüşlerde Pierre’in karısı ve oğluyla olan yaşantısını, bir müzayedede tanıştığı genç kadınla sevgili oluşunu, karısını terk edip sevgilisiyle beraber yaşamasını, 2 haftalık tatil için karısı ve oğlunun yanına gitmek isteyince sevgilisiyla arasının bozuluşunu, kendisine aşkla bağlı genç kadına bir mektup yazarak karısına dönmeye karar verdiğini ama sonra bu mektuptan vazgeçip sevgilisini telefonla arayıp buluşmaya çağırmasını ve beklenmedik kazayı izleriz. Hastahane sahnelerinde kalbi kırık karısına teslim edilen özel eşyalarının arasında Pierre’in sevgilisi Hélène’e yazdığı ayrılık mektubu da vardır. Pierre’in yazdığı mektupla bir bakıma hüzünle karışık bir sevinç yaşayan Catherine, pencereden gözyaşları içinde hastahaneye koşarak gelen genç sevgiliyi görür. Bu noktadan sonrası genç bir kadın yüzünden terk edilmiş kalbi kırık eş için hayli soylu bir seçim olacaktır. Meraklısı için kendimi zorlayarak daha fazla bahsetmeyeceğim. Romy Schneider güzellemesi olarak da nitelendirebileceğim Les choses de la Vie / The Things of Life / Hayatın Şeyleri filmi sinefillerin arşivlerinde olması gereken bir film, mutlaka edinin ve izleyin !

Claude Sautet’in Romy Schneider ve Michel Piccoli ile beraber çektiği diğer filmler şunlardır: 1971 yapımı Max et les ferrailleurs / Max and the Junkmen / Şeref Yolu , 1972 yapımı César et Rosalie / César and Rosalie / Sen ve Ben ve 1976 yapımı Mado. Ayrıca, Claude Sautet, 1974 ylında Michel Piccoli ile Vincent, François, Paul... et les autres / Vincent, François, Paul and the Others / Sen, Ben ve Diğerleri filmini, Romy Schneider ile de 1978’de Une histoire simple / A Simple Story / Basit Bir Hikaye filmini çekmiştir.
Claude Sautet demişken, yönetmenin sinema kariyerinde sondan bir önceki filmi olan, 1992 yapımı Un coeur en hiver / A Heart in Winter / Ayazda Bir Yürek filminin başucu filmlerimden biri olduğunu da yazmadan geçemeyeceğim.
Son olarak, ``Hayatın Şeyleri´´, ne kadar anlam yüklü değil mi?