Quentin Dupieux'nün filmleriyle yeni tanışıp, peşisıra üç filmini izledik. İzledik derken, düşlerle gerçeklik arasında kaybolduk desek daha doğru olacak. Yönetmenin 2010 yapımı Rubber / Lastik, 2012 yapımı Wrong / Yanlış ve 2014 yapımı Réalité / Reality / Gerçeklik filmleri tuhaf duygularla izlenip daha da tuhaflaşarak bitirilen filmler. Film izlemek gözleri açık rüya görmekse, Quentin Dupieux'nün filmleri bunu fazlasıyla başarıyor. Üstelik tuhaflıklar silsilesiyle izleyicisini şaşırtıp bırakıyor Dupieux.
Sahne adı Mr. Oizo olan Quentin Dupieux 1974 Paris doğumlu. Kült yönetmen olarak hızla sinema kariyerinde ilerleyen Quentin Dupieux, 10 parmağında 10 marifet olan yönetmenlerden. Elektronik müzisyen, besteci, güfteci, DJ, yapımcı ve yönetmen olarak 17 yaşından beri üretiyor. 1999 yılında Levi's reklamlarında kullanılan "Flat Beat" şarkısıyla büyük çıkış yapan Dupieux, kendi deyimiyle eğlenceli olmaya çalıştığını söylüyor hem müzikleri hem de filmleriyle! Şarkının büyüleyici güzellikteki kuklası "Flat Eric"'in kafa sallayışına dikkat! :)
Quentin Dupieux'nün 2010 yapımı Rubber / Lastik filminde, Robert adındaki cansız lastikle tanışıyoruz. Kumların altında çöllük alandaki bu gerçeküstü lastik Robert, silkinip canlanıp, telepatik güçlerini keşfedince yollara düşüyor ve yolda karşılaştığı güzel bir kadına saplantılı bir şekilde tutuluyor.
Katil Lastik filminden sonra, 2012 yılında yine gerçeküstü ögelerle bezeli Wrong / Yanlış filmini tamamlar Quentin Dupieux. Hangi ay olduğu belli olmayan bir ayın 19'unda sabah saat 07:60'ı gösterdiğinde (yani sabah sekizde) başlar film ve uyandığında köpeğini bulamayan Dolph Springer'ın başına gelenlerle etrafındakilerin başına getirdiklerini izleriz bu filmde. Elbette şaşırmaya devam ederek! Bu arada hemen belirtmek istiyorum, Dolph Springer rolündeki Jack Plotnick muhteşem filmde.
Gelelim Quentin Dupieux'nün en son tamamladığı 2014 yapımı Réalité / Reality / Gerçeklik filmine. Düş içinde düş gördürten, gerçeklikle düşlerin tamamen birbirine karıştığı ve ironik bir şekilde adı Réalité olan Dupieux'nün bu filminin içinde Reality adında küçük bir kız var. Bir yandan Reality'nin başına gelenlerle O'nun etrafındakilerin (kadın giysileriyle rüyasında dolaştığını sanan ama gerçekte de dolaştığı Reality tarafından görülen okul müdürü gibi) başına gelenleri izlerken bir yandan da yönetmen olmak isteyen bir kameramanın çekmek istediği "Waves / Dalgalar" filmine odaklanıyoruz. Televizyonların yaydığı dalgalarla insanların parçalanacağı konulu filmi için görüşme yapan kameramana filmi için para yatıracak olan yapımcı der ki; "Oscar'lık en iyi çığlığı bul ve filmini tamamla!" En güzel çığlığın peşinde elinde kayıt cihazıyla dolaşan kameraman tesadüfen gittiği sinemada henüz taslak halindeki filminin oynadığını görüverir ve işler giderek karmaşıklaşır! Doğrusu, Quentin Dupieux çok güzel dalga geçmiş sinema dünyasıyla, yapımcısından çekim aşamalarına dek pek güzel eğlenmiş her şeyle ve eğlendirmiş!
16 Eylül 2015 Çarşamba
Düşler, Kabuslar ve Gerçeklik!
Quentin Dupieux'nün Filmleri
İzdüşüm(ler)
GERÇEKÜSTÜCÜLÜK,
MÜZİK,
SİNEMA