22 Eylül 2015 Salı

High Hopes

Cyril ve Shirley'nin bulundukları ilk fotoğraftaki kaktüse dikkat bu arada: Kaktüsün adı 'Thatcher'!
Mike Leigh'in yazıp yönettiği 1988 yapımı High Hopes / Büyük Ümitler, "Thatcher Dönemi İngilteresi"'nin sınıfsal farklılıklarını hoş bir dille yansıtan, zarif bir şekilde eleştiren fazlasıyla etkili bir film.
Filmin ana karakterlerinden Cyril ve Shirley, Londra’da ağırlıklı olarak işçilerin yaşadığı King’s Cross semtindeki küçük dairelerinde oldukça mütevazı bir yaşam süren, Sosyalist düşüncelere sahip bir çift. Cyril'in ablası kendi işyerine sahip kapitalist kocası sayesinde ‘yeni zenginleşen orta sınıf’a dahil olmuş, sonradan gördüğü para sayesinde de şımarıklaşmış, annesine ve kardeşine mesafeli davranan birisi. Cyril ve Valerie’nin anneleri Mrs. Bender ise eski sosyal konutların çok ucuza alınıp restore edilmesiyle artık zengin mahallesine dönüşen mahellesinde tek yoksul kiracı olarak kalan yetmiş yaşına merdiven dayamış, görmüş geçirmiş biri. Elbette, Mrs. Bender’in evinin bitişiğindeki evi ucuza alıp restore ederek taşınmış olan yeni zengin sınıfa mensup çift, Mrs Bender ve çocuklarına tepeden bakıyor ve onları küçümsüyor. Bu karakterler üzerinden sınıfsal farklılıkları çok keyifli bir dille naif bir biçimde aktarıyor Mike Leigh.
Cyril ve Shirley çiftinin Karl Marx'ın mezarını ziyaret edip, Marx'ın "Filozoflar bugüne kadar değişik yollarla sadece dünyayı yorumlamaya çalıştı; artık onu değiştirme zamanı geldi." sözlerini okudukları sahnelerin sonunda Çinli (komünistler!) ziyaretçilerin de gelerek saygıduruşunda bulunmaları oldukça hoştu!