2 Şubat 2016 Salı

Mrs. Dalloway

Virginia Woolf'un en ilginç romanlarından Mrs. Dalloway, ünlü "Mrs. Dalloway çiçekleri kendisinin alacağını söyledi." cümlesiyle başlar, 13 Haziran 1923 tarihinde akşam vereceği partinin hazırlıklarını yapan Mrs. Dalloway'in anılarına dönüşleriyle birlikte zaman zaman otuz yıl öncesine de değinirken aslında o tek günün, 13 Haziran 1923'ün öyküsünü anlatır. Kitapta ayrıca Mrs. Dalloway'in çiçeklerini alacağı dükkanın dışında göreceği ve daha sonra hakkında dolaylı olarak daha ayrıntılı bilgi edineceği Septimus Warren Smith'in öyküsü de yer almaktadır. Hollandalı yönetmen Marleen Gorris, Virginia Woolf'un romanından uyarladığı, 1997 yapımı Mrs. Dalloway filminde kitaptan o ünlü ilk cümleyle başlamayı tercih etmeyerek, Septimus'un 1. Dünya Savaşı sonlarında İtalyan cephesindeki arkadaşının ölümünde yaşadığı travmayla başlamayı seçmiş.
Yanılmıyorsam, Mrs. Dalloway'in filme dönüşerek de ölümsüzleştiği ilk film Marleen Gorris'in Mrs. Dalloway filmi. Elbette bir de sevdiğim filmlerden biri olan, Virginia Woolf'un Mrs. Dalloway romanını yazmaya başladığı zamanla başlayarak Virginia Woolf'u ve farklı zamanlarda yaşamış iki farklı kadının yaşamını inanılmaz bir kurguyla birleştiren Stephen Daldry'nin 2002 yapımı The Hours / Saatler filmi var.
Marleen Gorris'in Mrs. Dalloway filmini de sevdiğimi söyleyebilirim. Evet, Mrs.Dalloway çiçekleri kendisinin alacağını söyler ve çiçekçi dükkanına doğru yola çıkar.