23 Nisan 2011 Cumartesi

Büyük ve Küçük 23 Nisan..!

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı
Bugün 23 Nisan
Neşe ve umut doluyor insan


Vedat Duman 2010 H.P. Kataloğu ile Büyük ve Küçük 23 Nisan H.P.Sevgili(m) kocam, geçenlerde senede bir düzenlenen büyük bir para, madalya, obje ve efemera müzayedesine
( http://www.peramezat.com ) katıldığında, müzayedeye katılanlar arasında, Ankara'dan gelen hatıra para koleksiyonculuğunun duayenlerinden Sayın Vedat Duman ( http://vedatduman.com ) ile nihayet tanışma fırsatı bulmuş... Boş bir zamanında Vedat Bey'in kataloğuna yeniden göz atmış akabinde (Ne konuştuklarını söylemedi!)... Bugünün 23 Nisan olması nedeniyle, güzide kurumumuz Darphane'nin 2001'de çıkarttığı "küçük" ve 2002'de çıkarttığı "büyük" 23 Nisan Hatıra Paraları bahis konum.Küçük 23 Nisan H.P. Darphane bilgileri...Küçük olan, çıkarıldığında "küçük" olduğu bilinmiyordu. Tıpkı 2.Dünya Savaşı çıkmadan, ilkine 1.Dünya Savaşı denmeyip, Harb-i Umumi / Genel Savaş denmesi gibi..! Küçük olan, bronz üzerine gümüş okside kaplama.
Büyük 23 Nisan H.P. Darphane bilgileri...2002 senesinde çok az değişiklikle aynı sayılabilecek para kalıbıyla, daha büyüğü basıldı 23 Nisan H.P.'sının. Bu kez tamamen 925 ayar gümüş kullanıldı ve gene okside baskı tekniği ile yapıldı. Şu ana dek Darphane'nin bastığı en büyük hatıra paradır. Bundan çok daha büyük basılmış Darphane ürünleri vardır fakat onlar H.P. değil, madalyon vb.'dir. Bu hatıra paramıza, bazı koleksiyonerler "kapsül çatlatan" derler.
60 mm. çapındaki para için Darphane'nin özel yaptırttığı kapsül, her nedense bu paraya sahip olan koleksiyoncuların çoğunun dediğine göre çatlıyor..! Sevgili(m) kocam ile koleksiyonumuzda bulunanınki de öyle oldu. Sevgili(m) kocam, özel olarak üretilmiş 62mm.'lik başka bir kapsülle değiştirip, kapsül iç çeperlerine minik destekler koydu! Bu paranın sertifikası da standart sertifikalardan iridir.
Küçük 23 Nisan H.P. ve katalog...Vedat Duman'ın çıkarttığı 2010 baskılı katalogda, küçük için 70, büyük içinse 320 US$ değer biçilmekte. Rakamlar, görece olabilir. Zaten önemli olan, bu işin tüccarı olmadığımıza göre, paraların bizlere verdiği manevi değer. Uzun süredir koleksiyonumuzda bulunan bu paraların üzerindeki motifler dikkatle incelenmeli.Büyük 23 Nisan H.P. ve katalog...Bu paraları standart H.P. saklanılan kadife yüzeyli özel ahşap kutularda değil, eskiden üretilmiş kadifeden özel Darphane keselerinde saklıyor Sevgili(m) kocam ! Her iki para da 15.000'er adet basılmış ama küçük olan 1583, büyük ise 863 satış rakamına ulaşmış. Biliyorsunuz satış süresi sona erince, kalan hatıra paralar eritiliyor Darphane tarafından. Bunlarda da öyle oldu ve günümüze kalanlar belki satılan 1583 ile 863 adetten daha da azdır. Son zamanlarda değerli metallerin daha da değerlenmesiyle, çok satılan ve yeterli koleksiyon değeri kazanamamış kimi hatıra paraların Kapalıçarşı ve benzeri yerlerde de metalleri için eritildiğini duyuyoruz... Böylece geleceğe kalabilenlerin koleksiyon değerleri iyice artacak!!!
23 Nisan, herkese ama en başta Türk ve sonra tüm Dünya Çocukları'na kutlu olsun !Büyük ve küçük 23 Nisan Hatıra Paralarıyla bir enstantane.
.