24 Mart 2008 Pazartesi

Sunset Boulevard

Sunset Bulvarı'nda bir yıldız eskisi
Siyah beyaz filmleri severim.
Billy Wilder'ın 1950 yapımı Sunset Boulevard / Sunset Bulvarı isimli filminde Gloria Swanson unutulmaz bir Norma Desmond karakteri çiziyor. Sessiz filmler döneminin ünlü yıldızı Norma Desmond Sunset Bulvarı'ndaki evinde eski kocası şimdiki şoförü, uşağı ile birlikte yaşamakta ve yazdığı senaryo ile tekrar Hollywood'a parlak bir dönüş yapmayı planlamaktadır. Günlerden bir gün arabasını borçlarına karşılık geri almak isteyen alacaklılarından kaçan genç bir senarist Sunset Bulvarı'ndaki bu eve sığınır ve sessiz filmler döneminin bu yıldız eskisi ile genç senarist arasında sonu senaristin ölümüne varacak gerilimli öykü de başlamış olur.
Filmin en görkemli sahnesi fotoğrafta görülen son sahne. Norma Desmond işlediği cinayet yüzünden kendisini tutuklamaya gelen polisleri ve gazetecileri film ekibi zannetmekte ve tüm zerafetiyle evinin merdivenlerden inerken rol yaptığını düşünmektedir. Çok hüzünlü ama bir o kadar da unutulmaz bir sahnedir bu son sahne.

Artık, The Dreamers filminde gönderme yapılan filmlerden 'henüz izlemediklerim' listesinde olan Sunset Boulevard filmi de 'izlediklerim' listesine geçmiş oldu.