2 Nisan 2009 Perşembe

"Bir Gün Tek Başına"

Beni bırakıp gitme sevgilim...1952 yapımı Fred Zinneman'ın High Noon / Kahraman Şerif (Bu isim filmin ülkemizde oynayan ismi, High Noon Tam Öğle Vakti demek aslında) filmi kült bir kovboy filmidir. Film, tema şarkısı "Do Not Forsake Me, Oh, My Darling"(veya diğer adıyla "The Ballad of High Noon") şarkısı ile belleğime kazınan filmlerden biridir. Bestesi Dimitri Tiomkin'e, sözleri Ned Washington'a ait olan "Beni bırakıp gitme sevgilim" şarkısını filmde Tex Ritter seslendirmiş.

Beni bırakıp gitme sevgilim
Bugün bizim düğün günümüz
Beni bırakıp gitme sevgilim
Bekle, bekle
Öğlen treni Frank Miller'ı getiriyor
Erkeksem eğer, cesur olmalıyım...
Ve bu katille yüzleşmeliyim
Ya da mezarımda, bir korkak olarak yatarım
Aşkı ve işi birbirine karıştırmamalıyım
Sanırım güzel sarışınımı kaybediyorum
Yaklaşan öğlen vakti, şu alkışlara bir bak
Hapishanede yemin etti, ya ben ya o diye."
Ölümden korkmuyorum ama...
Terk edersen eğer, ben ne yaparım.
Beni bırakıp gitme sevgilim
Evlendiğimizde buna söz vermiştin
Beni bırakıp gitme sevgilim
Çok üzülmene rağmen,
Frank Miller'ı öldürmeden buradan ayrılamam
Bekle, bekle
Bekle, bekle
Bekle, bekle



Do not forsake me O my darlin'
On this our wedding day.
Do not forsake me O my darlin'
Wait, wait along.

The noonday train will bring Frank Miller.
If I'm a man I must be brave
And I must face that deadly killer
Or lie a coward, a craven coward,
Or lie a coward in my grave.

O to be torn 'twixt love and duty!
S'posin' I lose my fair-haired beauty!
Look at that big hand move along
Nearin' high noon.

He made a vow while in State's Prison,
Vow'd it would be my life or his and
I'm not afraid of death, but O,
What will I do if you leave me?

High Noon
Do not forsake me O my darlin'
You made that promise when we wed.
Do not forsake me O my darlin'
Although you're grievin', I can't be leavin'
Until I shoot Frank Miller dead.

Wait along, wait along
Wait along
Wait along

Giriş jeneriği akarken şarkı sözleri de filmin fragmanı gibidir aslında. Şerif Will Kane (Gary Cooper) güzel sevgilisi Amy (Grace Kelly) ile evlenme törenlerindeyken kasaba gelen telgrafla çalkalanmaktadır. Şerifin 5 yıl öce tutuklayıp hapse gönderdiği Frank Miller adındaki azılı bir suçlu öğle treniyle intikam almak için kasabaya gelmektedir. Üstene üstelik üç adamı da istasyonda Frank'ı beklemektedirler! Şerifin en yakın dostları onu yalnız bırakacak, sadece bir an önce kasabayı terk etmesini öğütleyeceklerdir. Güzel eşi Amy bile eğer birlikte kasabadan ayrılmazlarsa tek başına öğle trenine binerek kasabadan ayrılacağını söyler. Şerif Will Kane kendisinden intikam almaya gelen Frank Miller ve çetesiyle mücadelesinde yalnız kalmıştır.
Sonunda öğle vakti gelir çatar. Frank Miller trenden iner. Haksızlıklara karşı koyan, korkak gibi kaçıp gitmeyen Kahraman Şerifimiz dört silahlı adamın karşısına tek başına çıkar. Şerif haydutlardan ikisini vurur. Üçüncü haydut silahını tekrar doldurmak üzereyken şerifin eşi Amy tarafından vurulur. (Amy tek başına ayrılmak üzere bindiği trenden son anda inmiş, kocasının yanıbaşında olmayı tercih etmiştir!) Ama o da ne Frank Miller Amy'i yakalar, rehin alarak Kahraman Şerifimizle pazarlığa girişir. "Hadi Şerif, karına bir şey olmasını istemiyorsan, ortaya çık!"
Şerif söyleneni yapar, kasaba meydanına gelir. Bu arada Amy adamın yüzünü tırmalayarak kendini kurtarınca Şerif azılı katil Frank Miller'ı vurur.

Korkak kasabalıların hiçbiri yardım etmemiş, hepsi Şerife yüz çevirmiştir. Şerif, göğsündeki yıldızı çıkartır atar, karısını da alarak, filmin unutulmaz (ayrıca o yılın Oscar ödülünü de alacak olan) harika şarkısı "Do Not For Sake Me, Oh, My Darling" eşliğinde kasabayı terk eder...
Kült film High Noon bildiğimiz klasik kovboy filmlerinden değildir. Yalnız ve kahraman şerifimiz popülist bir kahraman olarak bir zamanlar Beyaz Saray'ın da gözde filmi olmuştur.
Olmadık imgeler olmadık imgelere çağrışım yapar! Isaiah Berlin'in 'Cinderella Kompleksi' diye adlandırdığı durum düştü usuma; "Popülizm olarak adlandırılan ayakkabıya dünyanın herhangi bir yerinde uyacak ayakları her zaman bulabilirsiniz!"

HIGH NOON