19 Ekim 2011 Çarşamba

I Hired a Contract Killer

Kült Fin yönetmen Aki Kaurismäki, Londra’nın arka sokaklarındaki köhne mekanlarda çektiği 1990 yapımı I Hired a Contract Killer / Bir Katil Kiraladım filmini aynı yıl ölen İngiliz yönetmen Micheal Powell’ın anısına ithaf etmiş. (Henüz izlemediğim ama Micheal Powell denilince ilk akla gelen film olan 1960 yapımı Peeping Tom / Röntgenci filmi, sinema tarihinde yönetmeninin kariyerini sonlandıran bir filmdir ama kendisinden sonra çekilen tüm psikolojik gerilim filmleri için de bir dönüm noktası olmuştur.)“Majestelerinin Su İşleri  Müdürlüğü”Londra’da yaşayan Fransız göçmen Henri Boulanger, “Majestelerinin Su İşleri Müdürlüğü”’nde 15 yıldır çalışmaktadır. Bu kurum özelleştirilince ilk kurban olan yabancı kökenli işçiler bir altın kol saati karşılığında kapının önüne koyuluverirler. Henri Boulanger’in bölüm şefiyle konuşup işten çıkarıldığını öğrendikten sonra sekreterin odasında sırada bekleyen “Ali Özgentürk” adındaki bir çalışandır. Bu filmin içinden adıyla geçen Türk yönetmen Ali Özgentürk, bir yıl sonra Aki Kaurismäki’nin ağabeyi Mika Kaurismäki'nin Zombie ja Kummitusjuna / Zombie and the Ghost Train / Zombie ve Hayalet Tren filminde oyuncu olarak konuk olacaktır.Henri Boulanger'in işine son verilirken
Ali Özgentürkİşten çıkarılmasıyla şoka giren Henri Boulanger değişik yollarla intihara kalkışacak ancak hepsinde başarısız olunca çareyi kendisini öldürmek için bir kiralık katil tutmakta bulacaktır. Anlaşma yapmak için gittiği köhne barda parayı öderken öldürülecek kişi olarak fotoğrafını verdiğinde “neden kendin yapmıyorsun, paran da sana kalır !” diye hayli ironik bir yanıt alır. Ancak kararlıdır, kendisi beceremediğinden birisinin O’nu öldürmesi için parayı verip anlaşır ve evine dönüp katilini beklemeye başlar. Bekle, bekle sıkılıp kiralık katiline “puba gidiyorum “diye bir not yazar, puba gidip muhtemelen hayatında ilk kez viski içer ve kader bu ya pubta hayatının kadınıyla tanışır.Henri şoktaHenri intihar girişimindeHenri ve hayatının kadınıAncak bilirsiniz anlaşma anlaşmadır. Hayatını sonlandırmaktan vazgeçmiştir hayatının kadınıyla tanışınca ama bakalım kiralık katilden kurtulmayı başarabilecek midir bugüne dek izlediğim filmler içindeki karakterler arasında en ifadesiz yüze sahip Henri Boulanger ?
Filmin müzikleri elbette her Aki Kaurismäki filminde olduğu gibi yine çok güzel. Bu arada son güncel bir notum da Finlandiya’nın elektronik müzikteki ünlü ismi Vladislav Delay (ya da diğer adıyla Sasu Ripatti) ile ilgili olacak. 17 Aralık 2011 tarihinde, Vladislav Delay, Borusan Müzik Evi’nde, Aki Kaurismäki’nin I Hired a Contract Killer / Bir Katil Kiraladım filmine canlı canlı “soundtrack” gerçekleştirecekmiş !