3 Ekim 2011 Pazartesi

Calamari Union

Aki Kaurismäki’nin pek sevdiğim Leningrad Cowboys Go America / Leningrad Kovboyları Amerika'ya filminin öncülü de kabul edilen Calamari Union / Kalamar Birliği, Kaurismäki’yi kült yönetmen yapan filmlerden birisi kanımca.

14 Frank ve 1 Pekka (tek İngilizce konuşandır film boyunca), Helsinki’de çoklukla işçilerin yaşadığı Kallio’dan efsanevi Eira’ya gitmek üzere yola çıkar Aki Kaurismäki’nin 1985 yapımı Calamari Union / Kalamar Birliği filminde. Kısıtlı para ve toplu taşıma araçlarıyla yapılacak hayli zorlu bir yolculuktur bu. Yola çıkar çıkmaz metroyla, indikleri ilk durakta ilk firelerini verirler, ölür Frank’lardan biri, kalırlar 14 kişi.

Kalanların şu erişilemez Eira’ya varıp varamadıkları konusunda ipucu vermeyeceğim kendimi zorlayarak. Tüm absürdlüğüyle izlenilmesi, sinema meraklılarının arşivlerine katması gereken bir film Kalamar Birliği.

14 kişi kaldıklarında tüm Frankler ve Pekka gece kulübünün birinde muhteşem şarkılarını söylerler: “Bad boys are coming to break all your toys / Kötü çocuklar tüm oyuncaklarınızı kırmaya geliyor !”Calamari Union
[Fotoğrafa tıklayın, büyüsün !]

Oyuncak meselesini bilemem ama Aki Kaurismäki’nin sinema ile ilgili pek çok klişeyi kırdığını rahatlıkla söyleyebilirim !