15 Aralık 2015 Salı

Tián mì mì (甜蜜蜜)

Peter Chan'in 1996 yapımı Tián mì mì (甜蜜蜜) / Comrades: Almost a Love Story / Yoldaşlar: Neredeyse Bir Aşk Hikayesi filmi, orjinal adı "Tián mì mì"'yi, filmde hem kendisi hem şarkıları yer alan Tayvanlı ünlü şarkıcı Teresa Teng'in bir şarkısının adından almış. 1986 yılında daha iyi bir gelecek hayaliyle o zamanlar tüm Dünya'ya kapalı olan Çin'den fırsatlar şehri Hong Kong'a gelen genç bir adamın başından geçenler anlatılıyor filmde. Genç adamın genelevde çalışan teyzesi kalabileceği küçük bir oda tedarik ediyor kendisine ve genç adam Çin'de köyünde bıraktığı nişanlısıyla bir an önce evlenebilmek hayaliyle gecesini gündüzüne katarak çok çalışıyor. Bu arada tanıştığı, kendisini Hong Kong'lu olarak tanıtan ama aslında O da kendisi gibi Çin'den gelmiş olan hırslı bir genç kızla tanışıyor. Genç kızın tek hayali ise çok para kazanıp bir ev almak. Önce çok iyi iki arkadaş olan bu iki gencin arasında duygusal yakınlaşma da oluyor. Bu arada giriştiği bir işte tüm parasını kaybediyor genç kız ve bir masaj salonunda işe başlıyor. Bu yeni iş kendisine farklı bir kapı açarak kendinden yaşlı bir mafya babasıyla tanışmasına yol açıyor.
Kader bu ya, çok iyi anlaşan bu iki genç soromlulukları yüzünden kendi yollarına gitmek zorunda kalıyorlar, ta ki bir kaç yıl sonra genç adam ve köydeki nişanlısının evlilik törenlerinde tekrardan karşılaşana dek... Kader yeniden bir araya gelen iki eski sevgilinin hayatını tamamen farklı bir şekilde yönlendiriyor ve filmin öyküsü Hong Kong'tan New York'a doğru yol alıyor...
Filmdeki genç adamın teyzesinin duvarından eksik etmediği William Holden'ın fotoğrafı ile ilgili öykü filmin hoş noktalarından biri. Genç adamın teyzesinin anlattığına göre, Love Is a Many-Splendored Thing / Aşk Muhteşem Bir Şeydir filminin çekimleri için Hong Kong'ta olan William Holden ile tanışma şansına erişiyor teyze ve Peninsula Oteli'nde muhteşem bir akşam geçiriyor aktörle... Aktörle birlikta geçirdiği bu zamanı da hayatının en mutlu günü olarak ölene dek unutamıyor, hep 'William... William' diye adını sayıklıyor aktörün!