28 Aralık 2015 Pazartesi

Taxi

Ülkesindeki 2009 seçimleri sonrasında protesto gösterilerini çektiği için tutuklanıp 20 yıl film yapması yasaklanan ve ülkesi dışına çıkamayan İranlı yönetmen Cafer Panahi, Şubat 2015'te Berlin Film Festivali'ne katılamamıştı ama Taxi / Taxi Tehran filmiyle 65. Uluslararası Berlin Film Festivali’nin birincisi olmuştu. Taxi / Taxi Tehran, Tahran'ın sokaklarında her türden yolcuyu konuk eden ve görünüşte diğer herhangi bir taksiden farkı yokmuş gibi görünen bir taksi. Ancak direksiyonda bizzat ünlü yönetmen Cafer Panahi'nin kendisi var. Taksinin ön panosuna yerleştirilmiş kamerasıyla taksiye binenlerle çeşitli konular üzerinde sohbet ediyor, kendisini tanıyanlarla sohbet farklı yönlere yol alıyor ve karşımıza hüzünle sevincin karıştığı zengin bir Tahran portresi çıkıyor.

Taxi / Taxi Tehran filmi, içinden geçen Nuri Bilge Ceylan'ın Bir Zamanlar Anadolu'da / Once Upon a Time in Anatolia, Woody Allen'ın Midnight in Paris / Geceyarısı Paris’te filmleriyle de elbette "İçinden Filmler Geçen Filmler" kategorime yerleşiyor. Ayrıca korsan film satıcısının önerdiği ancak adlarının geçmediği Koreli Kim Ki Duk'un filmi ile Kurosawa'nın nadir bulunan eski filmini çok merak ettiğimi söylemeden geçemeyeceğim!
Son notum Cafer Panahi'nin taksisine konuk olan müşterilerden avukat hanımın taksinin önüne bıraktığı gülle ilgili olacak. Kucağındaki bir demet gülden birini taksinin önüne doğru uzatırken diyor ki: "Bu (yani gül) sinemasever insanlar için. Çünkü sinemaseverler her zaman güvenebileceğin kişilerdir." Doğrusu, uzanıp gülü aldığımı hayal ederek tamamladım filmin kalanını...