24 Mart 2009 Salı

This is the Zodiac speaking....

Zodiac``AY'dan İzlenimler´´'i izleyenler bilirler içinden filmler geçen filmleri severim. Sinemanın 3 David'inden biri olan David Fincher'in (diğer ikisi David Cronenberg ve David Lynch) 2007 yapımı Zodiac filmi Irving Pichel ve Ernest B. Schoedsack'ın 1932 yapımı The Most Dangerous Game / En Tehlikeli Oyun isimli kült filmine Zodiac isimli seri katilin şifreli mektubu aracılığı ile gönderme yapar. Zodiac'ı geçen yıl izlediğimizde deliler gibi bu gönderme yapılan filmi aramış ve bulmuştuk izlemek için. Geçtiğimiz Cuma akşamı için planımız ailecek spagetti yiyip Spagetti Western The Good, The Bad and The Ugly / İyi, Kötü, Çirkin klasiğini izlemekti ama ibre film seçimine geldiğinde Zodiac/Zodyak (Burçlar Kuşağı)'tan yana döndü. Kızım San Fransisco körfez bölgesini 1968 yılından başlayarak kana boyamış, yıllarca şifreleri ve mektuplarıyla herkesle dalga geçmiş bir seri katilin gerçek öyküsü olan Zodiac filmini ilk kez izledi, ben ve eşim ikinci kez izlediğimiz Zodiac'tan çok gönderme yapılan The Most Dangerous Game filmini konuştuk.

Kendisini Zodiac olarak adlandıran seri katil yazdığı mektuplardan birinde şöyle demektedir; “İnsanları öldürmeyi seviyorum çünkü çok eğlenceli ormanda vahşi hayvan avlamaktan bile eğlenceli çünkü insan tüm hayvanların en tehlikelisi. Bir şeyi öldürmek bana en heyecan ve mutluluk verici deneyimi yaşatıyor. Bir kızla birlikte olmaktan bile daha iyi. En güzel yanı da öldüğümde cennette yeniden doğacağım ve öldürdüklerim benim kölelerim olacak. Size adımı vermeyeceğim çünkü beni yavaşlatmaya ya da ölüm sonrası yaşam koleksiyonumu sona erdirmeye çalışırsınız."

The Most Dangerous Game filminde hayvan avlamaktan sıkılmış Kont Zaroff bir ada satın alır ve adaya ziyaretçi gelen insanları avlamaya başlar. Bu filmden etkilendiğini öğrendiğimiz seri katil Zodiac amaçsız insan avına yıllar boyu devam eder ve her zaman kendisini yakalamak isteyenlerin bir adım önünde kalır. İzlerini her zaman kapatacak ve şifreli mektuplarında tehditlerini sürdürecektir. Hiç bir zaman yakalanamayan Zodiac'ın öfkesi hiç bitmeyecektir. Bir türlü kanıtlanamayan deliller sebebiyle Zodiac rafta kalmış olan gelmiş geçmiş en ünlü seri katil dosyası olmuştur.

Zodiac'ın peşinde yıllar boyu onu izlemeyi zaman zaman saplantı haline getirmiş 4 ana karakter var; karikatürist Robert Graysmith (San Fransisco Chronicle çizeri - ki film kendisinin yazdığı Zodiac ve Zodiac Unmasked: The Identity of America's Most Elusive Serial Killer Revealed isimli kitaplarından oluşturulmuştur), deneyimli ve alaycı muhabir Paul Avery (San Francisco Chronicle muhabiri), dedektif David Toschi (San Francisco Emniyet Teşkilatı’nın başarılı ve hırslı Cinayet Masası Dedektifi) ile dedektif William Armstrong (dedektif David Toschi'nin ortağı, bir noktada kesip atarak kariyerini değiştirerek dosyadan sıyrılabilen tek karakter). Karakterlerin hayatları eşliğinde ama en çok çizer Robert Graysmith'in bireysel çabalarıyla şekillenmiş gizemli Zodiac dosyasını izleriz filmde. Yönetmen David Fincher yapım notlarında filmi neden Robert Graysmith üzerinden yönlendirdiğini şöyle açıklamaktadır; "“Robert Graysmith bu hikayenin kenarında gezinen biri olduğunu biliyordu. Onun bir parçası olmak istedi ve kendini onun bir parçası hâline getirdi. Muhabir olmadığı için bu işi boş vakitlerinde yaptı. Olayın peşinden gitti; özellikle de herkes bu olayı bir kenara bıraktıktan sonra. Filme dahil ettiğimiz her şeyi Robert’ın bize verdiklerinden çıkardık. Fakat tabi elimizde polis raporları da vardı ve her şeyi belgelerle, kendi görüşmelerimizle ve kanıtlarla destekledik. Kendi görüşmelerimizi yaparken bile iki kişiyle konuşuyorduk. Biri o olayın bazı yönlerini doğrularken, diğeri yalanlayabiliyordu. Ayrıca aradan o kadar uzun zaman geçmişti ki hatıralar etkilenmişti ve hikayelerin farklı anlatımları algıları etkilemişti. Dolayısıyla en ufak bir kuşku varsa, polis raporlarını esas aldık. Zodiac hikayesiyle ilgili önemli bir nokta da Robert’ın bazı konularda yanıldığına, kendi versiyonlarının ya da yorumlarının doğru olduğuna inanan çok sayıda insanın olması. Ayrıca, etrafa yayılmış o kadar çok söylence var ki Zodiac hikayesini ele aldığınızda bunların hepsini aklınızda bulundurmalısınız. İşte bu yüzden hikayeyi Robert’ın gözünden sunmaya karar verdik. Amacım o kitapların gerçeğini yakalamaktı”.

Bu arada, Zodiac filminde karakterlerden dedektif David Toschi ile çizer Robert Graysmith'in sinemada karşılaştıkları sahnede izledikleri film ise Dirty Harry / Kirli Harry filmidir.

Filmin açılış ve kapanışındaki Donovan'ın 'psychedelic' rock parçası Hurdy Gurdy Man çok güzel. Döngü...