17 Mart 2009 Salı

Yumurta

Dikkat, kırılabilir...
Semih Kaplanoğlu'nun 2005 yapımı Meleğin Düşüşü / Angel's Fall filmini çok önceleri izlemiştim. Babasının tacizlerine maruz kalan Zeynep'in oldukça iç yakan öyküsünü anlatıyordu Meleğin Düşüşü. Sonra çeşitli sinema dergilerinde Semih Kaplanoğlu'nun üzerinde çalıştığı üçleme ile ilgili röportajlar, yazılar okudum ve nihayet üçlemenin aslında aktarılan/anlatılan süreç kapsamında son filmi olan ama Semih Kaplanoğlu'nun sondan başlayarak ilk olarak çektiği 2007 yapımı Yumurta/Egg filmini dün akşam izleyebildim. Üçlemenin ikinci filmi Süt/Milk, son filminin ismi ise Bal/Honey. Bal aynı zamanda ana karakter Yusuf'un Yumurta filminde gördüğümüz şiir kitabının ismi.

İstanbul'da yaşayan, sahaf dükkanında yatıp kalkmakta olan Şair Yusuf annesinin ölüm haberi ile yıllar sonra kasabasına dönüyor. Annesinin evinde genç bir kız var; annesinin yanında kalan, uzak bir akrabanın kızı olan Ayla bu kız. Ayla Yusuf'un annesinin adamış olduğu kurbanı kesmesi gerektiğini söylüyor. Yusuf çok oralı olmuyor önce ama sonra belki biraz da suçluluk duygusuyla aslında bir an önce kaçıp gitmek istediği kasabada kalakalıyor. Eski arkadaşlarını, sevgilisini görüyor ve Ayla ile bir kaç saat uzaklıktaki köye kurban adağını yerine getirmek için yola çıkıyor. Annenin adağı yerine getiriliyor ama acaba annenin asıl niyeti de yerine getirilecek mi merakla izliyoruz Yusuf'un ikilemini. Kasabaya dönülüyor, Yusuf Ayla'yı eve bırakıyor ve İstanbul'a doğru yola çıkıyor. Onu engelleyebilen, gerçeği idrak etmesini sağlayabilen muhteşem bir kangal köpeği oluyor hemen kasabanın bitimindeki otlakta.

Filmde, Yusuf'un elinde gördüğümüz ilk yumurta (ki sanırım bu bir bıldırcın yumurtası) kırılıyor. Yusuf'un nefret ettiği kasaba hayatındaki sıkışmışlığı gibi bu yumurta. Elinden düşüyor ve kırılıyor. Sonra ikinci yumurta ile Ayla'nın küçük çocuğa "git bak bakalım tavuk yumurtlamış mı?" diye sormasıyla karşılaşıyoruz. Küçük çocuk kümesi, bahçeyi arıyor ama yumurtayı bulamıyor. Aranan ama bulunamayan yumurta da sanırım Yusuf'un ikilemini bize aktarıyor. Filmdeki son yumurta son karelerde karşımıza çıkıyor; Ayla bahçeden getirdiği yumurtayı Yusuf'a veriyor. Sonuç; Yusuf'un annesinin asıl beklentisi gerçekleşiyor.

Döngü...Annelerin ne yapacağı hiç belli olmaz. Dikkatli olmak gerek!