14 Şubat 2010 Pazar

AL CAPONE STYLE
STValentineS DAY / 14.02.1929

Al Capone Sevgililer Günü'nüzü Kutlar !
Bilinen en ünlü Amerikan gangsterlerinden biri olan Alphonso Gabriel Capone ya da kısaca Al Capone, 1893'te ABD'ne göç etmiş İtalya/Napoli kökenli bir ailenin çocuğu olarak 1899 yılında New York'ta doğdu. Yeniyetmeliğinde pek çok ıvır-zıvır işte çalıştı. Biraz daha palazlanınca bu işlerden biri olan bar fedailiği esnasında, yüzüne aldığı darbelerden oluşan üç yara izi nedeniyle daha sonraları kendisine "Yaralıyüz" (Scarface) lakabı takıldı. Al CaponeBu isimle çekilen biri eski, biri yeni sürüm filmlere esin kaynağı oldu. Arşivimizde her ikisi de mevcut. Yenisi Al Pacino'lu... Al Capone da, Lucky (Şanslı) Luciano gibi yeraltı dünyasındaki yükselişini 1920'li yıllardaki içki yasağı sayesinde gerçekleştirebildi; 1929 bunalımı öncesi "Roaring Twenties" (Kükreyen 20'ler-Ki bu isimde de eski bir film çekilmiştir; arşivimizde mevcuttur) zamanındaki çılgın eğlenceli yaşam içkisiz düşünülemezdi... Chicago'da içki kaçakçılığından çok büyük bir servet kazandı "Al". Chicago’nun banliyölerinden Cicero'da kendi adamını Belediye Başkanı seçtirecek denli büyümüştü artık. Zirvedeyken 15000 adamı olduğu söyleniyordu.Kutla bakalım Sevgililer Günü'nü !Al Capone, sahip olduğu yasal kumarhanelerle de kirli işlerini gizleyebiliyor, kara parasını aklayabiliyordu... Bu süreçte, rakipleri ve düşmanları arttı. 1929'a gelindiğinde düşmanlarıyla arasındaki gerilim bir mafya savaşına dönüştü. 1929'un 14 Şubat'ında rakip gangster çetesinden yedi kişiyi öldürttü. "Sevgililer Günü Katliamı" (Saint Valentine's Day Massacre) olarak anılan bu olayın, Al Capone ile bağlantısı asla kanıtlanamadı. Gitgide politik güce de sahip olmaya kalkması, yerel yönetici ve emniyet yetkililerini rüşvet yoluyla ele geçirmesi üzerine, ABD yönetimi bu pisliğin sonunu getirmeye karar verdi. Fakat öylesine her pisliğinin kılıfı hazırlanmıştı ki, hakkında bir delil bulunamadı. Pek çok kirli işe ve cinayete bulaşan Capone bu suçlardan değil, 1929'da vergi kaçakçılığından tutuklandı ve ünlü Alcatraz Hapishanesi’ne kondu. 1947’de burada öldü. ......Chicago suç örgütlerindeki hakimiyeti ele geçirmek için Kuzey Yakası reisi George "Bugsy" Moran'ın karargah olarak kullandığı bir otomobil garajını, sahte polis üniformasıyla basan Al Capone'un adamları, garajda bulunan yedi gangsteri kurşun yağmuruna tuttu. Al CaponeAl Capone, bu katliamı gerçekleştirmeden önce "Moran'a öyle bir Sevgililer Günü hediyesi vereceğim ki asla unutamayacak!" demişti. Capone, o sırada Florida'daydı ve bu nedenle de suçlamalardan sıyrılabildi.
Anlamsız ve de ithal, tecimselleştirilmiş (ticarileştirilmiş) Sevgililer Günü'nüzü, Al Capone'un "Sevgililer Günü Katliamı" (Saint Valentine's Day Massacre) ile kutlayarak bu saçma güne bir anlam kattığımı düşünmüyorum elbette !
"My Funny Valetine" şarkısının son dizesi ile noktalayayım bugünkü günce notumu: "Each day is valentines day" (Her gün Sevgililer Günü'dür)...