5 Şubat 2010 Cuma

Los Abrazos Rotos

Golfo Kumsalı"AY'dan İzlenimler"´i izleyenler bilirler; içinden başka filmler geçen filmleri severim. Ancak, Pedro Almodóvar'ın son filmi Los Abrazos Rotos / Broken Embraces / Kırık Kucaklaşmalar filmini sevmem salt, içinden geçen başka filmlerden kaynaklanmıyor. Nisbeten daha sakin, daha duru bir Almodóvar filmi olduğu için de sevdim Los Abrazos Rotos filmini. Üstelik film, üçyüze yakın volkanik tepesiyle, "AY" yüzeyine benzeyen Atlantik Okyanusu'ndaki Lanzarote Adası'nı ve lavların oluşturduğu benzersiz siyah kumlarıyla Golfo Kumsalı'nı bir gün mutlaka görmeliyim çoşkusunu da içime doldurdu diyebilirim. Bu sebepten olsa gerek; aşkları sonsuzluğa kalan aşıklar Lena (Penélope Cruz) ve Mateo (Lluís Homar)'nun hem kumsalda hem de kumsala yukardan bakarken olan karelerini günceme konuk ediyorum. (Bu tür anlarda gerçekleşmesini istediğimiz dilekler için Alman arkadaşımın yorumunu hemen ekleyeyim: "Kısmet!")
Golfo KumsalıAlmodóvar bu filminin içinden salt başka filmler geçirmiyor, kendi filmi Mujeres al borde de un ataque de nervios / Women on the Verge of a Nervous Breakdown / Sinir Krizinin Eşiğindeki Kadınlar filmine de hoş göndermeler yapıyor filmin içinde çekilmekte olan "Chicas y Maletas / Kızlar ve Bavullar" filminin içindeki benzer konuyla. Bu arada, Almodóvar'ın Sinir Krizinin Eşiğindeki Kadınlar filmi kızımla her zaman aramızda gülüşmelere yol açan filmidir. Bu sebeple, filmin ismi bile geçtiğinde dahi gülümserim ve gözlerim ışıldar.
Almodóvar'ın Los Abrazos Rotos filminin içinden geçirdiği diğer iki film ise şunlar; Roberto Rossellini'nin 1954 yapımı Ingrid Bergman'lı Viaggio in Italia / Journey to Italy / İtalya'ya Yolculuk ve Louis Malle'ın 1958 yapımı Ascenseur pour l'échafaud / Elevator to the Gallows / İdam Sehpası filmleri. Pedro Almodóvar'ın takıntılı olduğu muhteşem Fransız oyuncu Jeanne Moreau'nun ilk başrolünü oynadığı Ascenseur pour l'échafaud daha önce "AY'dan İzlenimler"e konuk olmuştu. Kırık Kucaklaşmalar filminin ana karakterleri, aşkları sonsuzluğa kalan aşıklar Lena (Penélope Cruz) ve Mateo (Lluís Homar)'nun Famara Plajı'nda kiraladıkları kulübelerinde seyretikleri Viaggio in Italia henüz izlemediğim bir film ama tıpkı Lena'nın etkilendiği gibi etkilendim filmde yer alan Pompei'de birbirlerine sarılı uyuyan ve lavların etkisiyle öylece donup kalarak bir nevi ölümsüzleşen çift ile ilgili kareden.