25 Şubat 2011 Cuma

Nevrotikliğin Doruklarındaki Giuliana

Pandora Kitabevi'ni pek severim ve zamanım oldukça internet sitesini ziyaret eder, özellikle sahaf kitaplarını uzun uzun incelerim. Geçenlerde kızım için kitap seçerken, sahaf bölümünden de Düzlem Yayınları'ndan çıkmış olan Charles Thomas Samuels'in "Antonioni, Truffaut, Fellini, Bergman Sinemasını Anlatıyor" isimli söyleşi kitabını kendim için sipariş ettim.GiulianaŞu sıralar nevrotiklik üzerine kafamı fazlasıyla yorduğumdan mıdır nedir Michelangelo Antonioni'nin sevdiğim Il Deserto Rosso / The Red Desert / Kızıl Çöl filmini yeniden mi izlesem diye düşünürken kitapta Antonioni'nin bu filminin ruh daraltan, karartan ana karakteri Giuliana ile ilgili düşünceleri oldukça ilgimi çekti. Yönetmenin en karmaşık kadın karakterlerinden birisi olan Giuliana için yazarın sorduğu soruya yönetmenin yanıtını oldukça isabetli bir o kadar da kurnazca bulduğumu söylemeliyim.
"......
Charles Thomas Samuels: Filmlerinize yapılan eleştiriye gösterdiğiniz tepkiye seviniyorum. Örneğin, sizin en sadık hayranlarınızdan biri olan Dwight Macdonald (Amerikalı film eleştirmeni), giderek, sizin, nedenlerin ayrıntılarına girmeksizin, karakterlerde sonuçları gösterdiğinizi duyumsama noktasına geldi. Bunun hakkında ne dersiniz?
Michelangelo Antonioni: Bir karakterin niçin öyle olduğunu göstermek önemli mi? Hayır, O öyledir; hepsi bu.
Charles Thomas Samuels: Sizinle, "Red Desert" dışındaki filmleriniz bakımından aynı düşüncedeyim. Ötekilerde, belli bir anda normal karakterleri görüyoruz ve bütün sorunlarınız o anla ilgilidir. Ancak, Giuliana hastadır ve hasta insanlar, bizde niye öyle oldukları yolunda merak uyandırırlar.
Michelangelo Antonioni: Bu soruya yanıt vermek için bir başka film yapmam gerekir. Birisinin niye nevrotik olduğu, uzun ve karmaşık bir öyküdür.
Charles Thomas Samuels: Ancak, film, O'nun çevresinin bir anlamda nevrozunun nedeni olduğunu göstermiyor mu?
Michelangelo Antonioni: Ancak, hiç kimse nevrotik olmaz; eğer...-demek istediğim, nevroz, elverişli toprakta boy atar. Her zaman fiziksel bir temel vardır; çevre, bir derecede, kendi rolünü oynar; kişinin fiziksel yapısı, onun etkisine duyarlıdır. Beni ilgilendiren, nevrozun kökenleri değil, sonuçlarıdır.
......"

Giuliana karmaşık, film karmaşık, nevrotiklik karmaşık ama bildiğim Giuliana'nın ruh sıkışıklığı bir şekilde iyi geliyor ruhuma ! Yeniden izlemek gerek "gerçekliğin korkunç bir yanı var..." diyen Giuliana'yı.