6 Haziran 2011 Pazartesi

LÜKÜS HAYAT

Kızım ve minik yeğenim de izleyebilsinler diye Şehir Tiyatroları’nın Yaz Oyunları gösterilerini fırsat bildik ve 4 Haziran Cumartesi akşamı için Cemil Topuzlu Açıkhava Sahnesinde oynayan Lüküs Hayat operetine bilet aldık.Lüküs HayatLüküs Hayat, kızımın ve minik yeğenimin ayrıca ilk katıldıkları Açıkhava etkinliği oldu. Bilenler bilir üç perde olarak üç saat elli dakikadır operet… 4 Haziran akşamı başlaması gereken saatten 15 dakika geç başladı ve miniğin deyimiyle “gecenin körü olmuştu” ama oyun halen devam ediyordu !Lüküs HayatBir klasiktir LÜKÜS HAYAT… İlk kez Cumhuriyetimizin 10. Yılı olan 1933’te sahnelenen operet Ekrem Reşit Rey tarafından yazılmış, Cemal Reşit Rey tarafından bestelenmiştir. Ancak Rasih Nuri İleri’inin aktarmasına göre “Ekrem Reşit Rey sözleri yetiştiremeyeceğini belirtince bu iş o sırada hapiste bulunan Nazım Hikmet'e teklif edildi. Eseri Nazım Hikmet yazdı ancak hapiste olduğu için ismini kullanmadı ve program metinlerinde yazan Ekrem Reşit Rey olarak yer almıştır.” Başka kaynaklara göre ise eserin tamamı değil ama içerisinde yer alan bazı şarkıların (ki meşhur Şişli'de bir apartıman diye başlayan Lüküs Hayat şarkısı da bu şarkılar içindedir) sözleri Nazım Hikmet tarafından yazılmıştır.

1933’ten 1946’ya dek sahnelenen operet tekrar 1958 ve 1962’de sahneye konulmuş ve 1985’ten beri de aralıksız 27 yıl sahnelenmiştir. 2011’in Ocak ayında emekli olan (olmak zorunda olan?) Zihni Göktay’ın ardından yeniden sahneye konulacak mı konulmayacak mı tartışmaları arasında ılık Haziran akşamında Açıkhava sahnesinde seyirciyle buluşması çok ama çok güzeldi ! Yerli yerinde pek çok sahnede güncel dokunmalar ile izledik küçük hırsızlıklarla geçinip giden Rıza (Zihni Göktay) ile Fıstık (Savaş Barutçu)'ın girdikleri zengin köşkteki maskeli baloda yaşadıkları macereları ve tüm Açıkhava izleyicileri istisnasız tempo tuttuk Lüküs Hayat şarkısına…


Lüküs Hayat

şişli'de bir apartıman
yoksa eğer halin yaman
nikel-kübik mobilyalar,
duvarda yağlı boyalar

iki tane otomobil
biri açık, biri değil
aşçı, uşak, hizmetçiler
dolu mutfak, dolu kiler

hanım gider, sen gidersin
gündüzleri çaydan çaya
gece olur, davetlisin
ya ‘dine’ye ya baloya

hey
lüküs hayat, lüküs hayat
bak keyfine yan gel de yat
ne güzel şey
oh ne rahat
yoktur eşin lüküs hayat

yaz gelince adadasın
mayo giymiş kumlardasın
etrafında güzel kızlar
canın çeker, burnun sızlar

hanım motorla dolaşır
hanım serbest, kim karışır
takarsın şeyleri bazı
dünya böyle sen ol razı

sen de kendi hesabına
topla akşam etrafına
sarıları, esmerleri
kır şampanya kadehleri

hey
lüküs hayat, lüküs hayat
bak keyfine yan gel de yat
ne güzel şey,
oh ne rahat
yoktur eşin lüküs hayat



Operet ile ilgili bir küçük notu da aktarayım; Lüküs Hayat / The Luxurious Life 1950 yılında Ömer Lütfi Akad tarafından da beyazperdeye aktarılmıştır.
Bu kadar hoş bir gecenin ardından yazmayayım dedim ama hayır yazacağım: Açıkhava sahnesinde ne amaçla çekirdek satışı yapılıyor anlamıyorum ve de öncelikle işletmecilerini, hemen ardından da çekirdek alıp çıt çıt yiyebilenleri bu tutumlarından dolayı kınıyorum !