10 Ağustos 2012 Cuma

Burma VJ: Reporter i et lukket land

Burma VJ: Reporter i et lukket land / Burma VJ: Reporting from a Closed Country / Burma VJ: Kapalı Bir Ülkeden Haberler belgeseli (dökümanter filmi), Burma’da 2007 yazında Budist rahiplerin protestolarıyla başlayıp ülke geneline yayılan ancak askeri yönetim tarafından hayli acımasız bir şekilde bastırılan direnişin öyküsünü, bir kaç Burmalı amatör "video" gazetecisinin el kameralarıyla çekip Dünya’ya ulaştırabildikleri görüntülerden oluşuyor. Danimarkalı dökümanter film yönetmeni Anders Østergaard, Burma’dan dışarıya çıkartılabilen görüntüleri derlemiş, çekimleri yapan video gazetecilerinin kimlikleri gizlenmiş ve ortaya sıradışı bir gerçeklik anıtı çıkmış.
1988’de Aung San Suu Kyi’nin liderliğinde ilk geniş çaplı demokrasi hareketini başlatan Burma halkı pek çok insanın katledilmesiyle sona eren bu olaylardan sonra uzun bir süre sessiz kalmış. 15 Ağustos 2007’de bir anda petrol fiyatlarının iki katına çıkarılması yavaş yavaş küçük çaplı hareketlendirmeleri başlatmış ve ülke tarihinde ilk kez rahiplerin de katılımıyla eylemler yayılmaya başlamış.Burma VJ: Reporter i et lukket landKoşulların bir nebze olsun iyileştirilmesi için başlayan direniş hareketleri, yürüyüşler ve eylemler, Burma'nın Demokratik Sesi (DVB) adı altında birleşen video gazetecilerinin an be an gizledikleri el kameralarıyla mümkün olduğu ölçüde belgelenmiş. Her an yakalanma ve öldürülme riskiyle karşı karşıya olan bu bir avuç gazeteci, askerler tarafından bir kez yakalanıp açığa çıktığı için Tayland’a kaçmak zorunda kalan Joshua takma adlı gazeteciye görüntüleri ulaştırmaya çalışmış. Yönetmen Anders Østergaard, bu cesur video gazetecilerinin çekimlerini başka bir işlemden geçirmeden, mevcut görüntülerle bir araya getirmiş ve üzerine çekimleri yapanların çekim anındaki yaşadıkları duygulu anlar, muhabirlerin belge aktarımları sırasında birbiriyle olan telefon görüşmeleri eklenince oldukça etkileyici bir yapıt izleyiciye sunulmuş.Burma VJ: Reporter i et lukket land
İzlediklerimiz bir senaryoya bağlı ve kurgulanmış görüntüler değil, 2007 yazında Burma sokaklarında olan gerçek olaylar. Farkına vardırılmak iyi, ister Burma’da ister Dünya’nın herhangi bir yerinde olsun yapılmış/yapılmakta olan haksızlıklara karşı bir şeyler yapamamak, sessiz kalmak utanç verici!