24 Ağustos 2012 Cuma

Ghost World

Kim ne derse desin, ne olursa olsun, her zaman hayal ettiğiniz kadar, hayalleriniz kadar var olursunuz! Hayalet DünyaDaniel Clowes’un aynı adlı çizgi romanından uyarlanan, Terry Zwigoff’un 2001 yapımı Ghost World / Hayalet Dünya filmi, Amerikan bağımsız sinemasının en iyi örneklerinden. Ghost World, usul usul aklınıza gelebilecek her şeye, en başta ırkçılığa, kapitalizme, mantıksızlığa, aptallığa, sanata, aile kavramına güzel güzel dokunduruyor, izleyeni şaşırtıyor ve usunuzda hüzünle karışık bir tat bırakıyor.
Enid ve Rebecca, Amerika’daki küçük kasabalarında yaşayan iki iyi arkadaş. Çevreleriyle son derece uyumsuzlar ve kafalarının dikine hareket etmekten çekinmiyorlar. Liseden mezun olduklarında ne yapacaklarına dair hayli kafaları karışık ama Rebecca yavaş yavaş sisteme entegre olup bir bakıma normalleşiyor(!!!). Enid ise tam anlamıyla aykırı bir birey ve tek derdi böyle gelmiş böyle gider düzene bir şekilde çomak sokarak herşeyle başedebilmek.
Film güzel, Enid karakteri güzel, hiç gelmeyecek otobüsü durakta bekleyen Norman karakteri güzel, Enid’in tanıştığı plak biriktiren ayrıksı insan Seymour karakteri güzel, filmdeki tüm plaklar çok ayrı güzel !NormanEnid ve Seymour
Günün birinde tüm gidebilenlerin, hayalete dönüşebilenlerin olsun
Ghost World!
Bir de minik sözcük oyunu: "Hayal-et Dünya" :-)
Enid