14 Kasım 2012 Çarşamba

84 Charing Cross Road

New York'ta yaşayan bibliyofil Helene Hanff, New York kitapçılarında bulamadığı İngiliz Edebiyatı eserlerini bir dergide gördüğü ilanla ulaştığı Londra'daki Marks & Co. kitapçısından temin etmeye başlar. Helene Hanff ile Londra’da Charing Cross Yolu üzerindeki 84 numarada bulunan Marks & Co. kitapçısında çalışan Frank P. Doel arasında mektuplar aracılığıyla sipariş edilen kitaplar üzerinden çok hoş bir ilişki kurulur. Helene ve Frank, 1949’dan Frank’in 22 Aralık 1968’deki ölümüne dek mektuplarla birbirlerini görmeden ve işitmeden yaklaşık 20 yıllık güzel ve anlamlı bir dostluğu paylaşırlar.
Helene Hanff’ın 1970’de basılan, mektuplara dayalı anılarından oluşan biyografik 84 Charing Cross Road kitabı hem oyun hem de film olarak uyarlanmış. Oyun, iki ana karakter, Helene ve Frank’in mektuplar üzerinden konuşmalarına dayanırken, David Hugh Jones’un 1987 yapımı, kitapla aynı adlı 84 Charing Cross Road filminde, Helene’ın komşuları ve Marks & Co. kitapçısının diğer çalışanları ile Frank’ın ailesi de kurguya dahil olmuşlar. Filmde Helene’a diğer çalışanlar da mektuplar yazıyor ve gıda kıtlığı zamanında kendilerine Danimarka üzerinden konserve yiyecekler, jambon, yumurta vb. gönderen Helene’a mektup aracılığıyla tek tek teşekkürlerini iletiyorlar.
Helene Hanff’ın yolu Londra’daki bu güzel kitapçıya düştü mü diye merak ederseniz kitabı edinin ve okuyun ya da benim gibi kısa yoldan filmi izleyin diyerek noktalarken bugünkü günce notumu, elbette hemen bu sabah kitabı da sipariş ettiğimi söylemek istiyorum. Uzun zamandır izlediğim en romantik film olan 84 Charing Cross Road filmi kişisel müzeme usulca yerleşiyor. Unutmayın, “In libris, veritas !” yani gerçek kitaplarda gizlidir.