25 Eylül 2013 Çarşamba

Under Capricorn

İngiliz yönetmen Alfred Hitchcock, İsveç’in Dünya Sineması’na kazandırdığı güzel ve gizemli İngrid Bergman’a üç filminde başrol verir.
1945 yapımı Spellbound / Öldüren Hatıralar, 1946 yapımı Notorious / Aşktan da Üstün ve son olarak 1949 yapımı Under Capricorn / Kapri Yıldızı. Bu üç filme de, nedense, çevirilerinden farklı Türkçe adlar yakıştırılmış. “Capricorn” Oğlak Dönencesi demek ve Hitchcock’un filmi 1830’lu yıllarda Avustralya’da geçiyor. Yani burada kastedilen, İngilizlerin o tarihlerdeki yeni kolonileri, Oğlak Dönencesi’nin altındaki Avustralya… Hani yeni bir hayat amacıyla o yıllarda İngiliz hapishanelerinden pek çok suçlunun sürgün olarak gönderildiği kıta-ülke… Bu sebeple “Oğlak Dönecesi’nin Altında” çevirisini daha çok yakıştırıyorum bu filmin Türkçe adına.

Filmin yapımcı şirketi olan Transatlantic Pictures Alfred Hitchcock’un kısa ömürlü yapım şirketi. Under Capricorn dışında bir de 1948 yapımı yine Hitchcock’a ait olan Rope / İp filmlerini barındırabilmiş bu şirket kısa tarihinde. Rope / İp aynı zamanda Hitchcock’un ilk renkli filmi ve hemen ardından çektiği Under Capricorn da ikinci renkli filmi olmuş yönetmenin. Gerilim filmi olmayan ve Hitchcock klasiklerinden çok farklı bir yerde duran Under Capricorn, ünlü Avustralyalı yazar Helen Simpson’ın romanından uyarlanmış, daha çok bir tiyatro havasında stüdyoda çekilmiş, ancak gişe başarısızlığına uğramış ve uzun yıllar boyunca gözardı edilmiş bir Hitchcock filmi olmuş.
1831 yılında Avustralya’ya atanan yeni valinin İrlandalı kuzeni Charles (Michael Wilding) yeni bir başlangıç yapmak için geldiği bu yeni ülkede çocukluktan tanıdığı, soylu bir aileye mensup Henrietta (Ingrid Bergman) ile karşılaşır.
Henrietta, eskiden seyisleri olan ve Henrietta’nın erkek kardeşini öldürdüğü için Avustralya’ya sürülmüş ve cezasını çektikten sonra ülkenin yeni zenginlerinden biri haline gelmiş Sam Flusky (Joseph Cotten) ile evlenmiş ve bir alkoliğe dönüşmüştür. Sam, karısını eski günlere döndürmek için Charles’ın yardımcı olabileceğini düşünür, olaylar gelişir, hiçbir şeyin göründüğü gibi olmadığı film ilerledikçe belli olur. Klasik ve güzel bir melodram olarak arşivimize yerleşen Under Capricorn, arka planda kıta-ülke Avustralya’nın tarihine çok yüzeysel değiniyor olsa da meraklısını yönlendiren bir film olarak anımsayacağım bir Hitchcock filmi oluyor.