10 Eylül 2013 Salı

Cracks

Sinemayla haşır neşir bir aile içinde doğunca belki de doğal olarak sinemayı seçiyorsunuzdur. Alien / Yaratık’nın yönetmeni Ridley Scott’un kızı, yönetmen Tonny Scott'ın yeğeni ve yönetmen Jake Scott'un kızkardeşi olan, aynı zamanda oyunculuk deneyimi de bulunan Jordan Scott’ın ilk uzun metrajlı filmi Cracks / Çatlaklar 1934 yılının İngiltere’sinin Stanley Adası’ndaki bir yatılı kızlar okulunda geçiyor. Sheila Kohler'in romanından uyarlanan filmi, senaryoya da katkıda bulunan yönetmen Jordan Scott İngiltere’ye taşımış, okula yeni gelen öğrenci de İspanyola dönüşmüş. Sheila Kohler’in romanında olaylar Güney Afrika’daki bir yatılı okulun dalış takımındaki 12 kızın yıllar sonra mezuniyet toplantısında bir araya gelmesini anlatıyormuş. Romanda, kızlar geçmişe dönerek, aralarına katılan birinci sınıf yüzücü, yeni İtalyan öğrenci Fiamma ile yaşadıkları gerçekleri sorguluyorlarmış.
Filme dönersek, bildiğimiz yatılı okullardan biraz farklı olan hayli izole bu yatılı okulda, gelen öğrencilerin pek dış dünyayla hatta aileleriyle dahi ilişkilerinin olmadığını gözlemliyoruz. Öğrencilerin arasında dalış takımındaki 6 kız diğer öğrencilere göre daha farklı statüde. Eva Green’in harikalar yarattığı deli bakışlı dalış takımının öğretmeni olan Miss G. ve 6 kızın kurallar içinde devam eden siyah-beyaz yeknesak hayatları, okula gelen ve dalış takımına katılan yeni İspanyol öğrenci Fiamma ile renkleniveriyor. Adaya hiç ama hiç kendisini ait hissetmeyen Fiamma, Miss G.’nin de gizemini çözmesine çözüyor ama işler Fiamma açısından hiç de yolunda gitmiyor.
Cracks / Çatlaklar filmi, geçtiği ortamla Lucile Hadzihalilovic’in Innocence / Masumiyet filmini, olup bitenle olaylarla da Peter Brook’ın The Lord of The Flies / Sineklerin Tanrısı filmlerine çağrışım yapıyor. Innocence / Masumiyet filminin kilit noktası “itaat, iyi bir hayatın tek yoludur” sözüydü, Cracks / Çatlaklar filminin kilit sözlerini, gizemli ve asabi Miss G. büyük bir tutkuyla ve delici bakışları eşliğinde sarfediyor; “Hayatta en önemli şey arzudur. İstediğiniz her şeyi elde etmek için tek ihtiyacınız delicesine arzulamaktır !”