9 Haziran 2008 Pazartesi

Dekalog Altı: "Zina yapmayacaksın !" der altıncı emir.

Altıncı emir zina yapma diyor, Krzysztof Kieślowski bu bölümde aşkı anlatıyor. Dekalog Altı'nın da Dekalog Beş gibi sinema versiyonunu yapmış Kieślowski; Aşk Üzerine Kısa Bir Film sinema versiyonun ismi.

Aşk kafa karıştıran bir kavram, oldukça da görece. Film, genç bir delikanlının, karşı blokta oturan genç güzel bir kadına duyduğu derin aşkı anlatır. Delikanlı, uzun süredir teleskopla gözetlemekte olduğu kadına tutkuyla bağlıdır. Kadın, yalnız yaşayan, çalışan, kentli bir kadındır. Zaman zaman erkek arkadaşları evine gelmektedir. Kadına yani Magda'ya göre aşk yoktur, yalnız cinsellik vardır. Hayatın gerçeği budur. Delikanlıya yani Tomek’e sorar, “-Benimle öpüşmek mi istiyorsun?” , “-Hayır” , “Dokunmak mı istiyorsun”, “-Hayır”, “Benimle yatmak mı istiyorsun”, “-Hayır”, “Peki benden ne istiyorsun” Tomek’in cevabı filmin de özüdür… “Hiçbirşey!!!”… Tomek'i masummuş gibi algılarız oysa Tomek "zina etmeyeceksin" emrine uymayan bir ahlaksızdır, salt röntgencidir !

Bu arada Dekalog Altı'nın sinema versiyonunun farklı bir sonu var ve de sinemasal açıdan oldukça etkili ve güzel bir tat bırakan son bu.

***************************************

Dekalog Beş: "Öldürmeyeceksin !" der beşinci emir.

Dekalog serisinden aynı zamanda Öldürme Üzerine Kısa Bir Film adıyla sinema versiyonu da yapılan bu film On Emir yorumlarında mesajıyla bire bir örtüşmektedir. Krzysztof Kieślowski sinema versiyonu ile uluslararası bir başarı da kazanmıştır.

Filmde işsiz güçsüz, yalnız, eğitimsiz, amaçsız, çevresine karşı nefret dolu Jacek isimli genç adam, lumpen, insanî değerlerden kopmuş bir taksi şoförünü vahşi bir biçimde öldürür. Bu suçun karşılığında idam cezasıyla yargılanır. Film her iki öldürmenin vahşetini eşit derecede sorgular ve izleyiciye aktarır.