15 Kasım 2011 Salı

Swing

"Manouche Jazz ya da Jazz Manouche", Fransa'da Çingene kökenli müzisyenlerin yarattığı bir caz türüdür. (‘Manouche’ Fransızların Çingenelere verdikleri adlardan biridir.) "Gypsy Swing" olarak da adlandırılan bu akımın kökeni 1920'lerin sonu ile 1930’ların başlarına dayanır ve efsanevi Çingene gitarist Django Reindhardt tarafından tüm dünyaya tanıtılmıştır.
Tony Gatlif’in 2002 yapımı Swing filminde, büyükannesinin Alsace’daki evinde yaz tatilini geçiren, Çingeneler'in yaptığı müziğe hayran 10 yaşındaki zengin Fransız çocuğu Max’in gözünden Çingenelerin mahallesinde konuk oluruz; evlerine, müziklerine, yaşantılarına... Max duyup aşık olduğu Çingene müziğinin peşinde koşmaya kararlıdır.

Filme adını veren "Swing" adındaki 10 yaşındaki Çingene kız çocuğu yaşıtı Max’e, diskçalar karşılığında takas ettiği gitarı, Django Reindhardt ‘ın gitarı diye yutturur! Max, Swing’in babası olan gitar virtüözü Miraldo’dan gitar dersleri almaya başlar, aldığı gitar dersleri karşılığında okuma-yazma bilmeyen Miraldo’nun, resmi makamlara gönderdiği mektupları yazar.

Bir yanda Çingeneler'in müziği üzerinden kültürlerinin içinde dalıverirken, öte yandan kendi başına buyruk, erkek gibi bir kız olan Swing’in albenisine kapılır Max… Swing'le birlikte dağ, tepe, bayır doğayı tanır; muhtemel ilk aşkını yaşamaktadır ama bilirsiniz işte; yaz gelir ve geldiği gibi geçer ! Üstüne üstelik o bir “gadjo”´dur Çingeneler arasında !MaxSwingMiraldo