29 Şubat 2012 Çarşamba

Another Earth

Başka DünyaMike Cahill, oldukça kısıtlı bütçeyle kotardığı ilk filmi Another Earth / Başka - Diğer - Öteki Dünya ile 2011 Sundance Festivali’nden ödülle dönmüş. Yönetmen Mike Cahill başrol oyuncusu Brit Marling (Rhoda’yı canlandırıyor) ile üniversiteden arkadaşmış. Filmin senaryosunu birlikte yazmışlar. Mike Cahill’in New Haven, Connecticut’taki kendi çocukluğunun geçtiği ailesinin evi, filmde ana kahraman Rhoda ve ailesinin yaşadığı ev olmuş, Mike Cahill’in kendi odası da Rhoda’nın odası…

Mike Cahill, Guy.com’da yer alan bir röportajında kendisini en çok etkileyen filmin Krzysztof Kieślowski’nin daha önce büyük keyifle günceme konuk ettiğim La double vie de Véronique / Podwójne życie Weroniki / Véronique'in İkili Yaşamı filmi olduğunu belirtmiş. Sinema dünyasında yansımalarla oynama eğiliminin, geleneğinin olduğunu söyleyerek bunun zaman zaman çok abartıldığında tehlikeli olabileceğini de eklemiş Mike Cahill. ‘Başka bir Rhoda daha var’ fikri üzerinden oluşturduğu filminde izleyiciyi de sorgulamalarla, şüphelerle başbaşa bırakmış.

Mike Cahill’in Another Earth / Başka - Diğer - Öteki Dünya filminde gökyüzünde Dünyamızın tıpatıp bir kopyası beliriverir. Birbirine paralel (ya da alternatif mi?) evrenlerin çakışmasıdır bu durum. Dünya’nın bu diğer Dünya'yı fark ettiği gecede, filmin ana kahramanı 17 yaşındaki MIT (Massachusetts Teknoloji Enstitüsü)’in astronomi bölümüne kabul edilmiş parlak zekalı Rhoda aldığı alkolün etkisiyle (ve de belki keşfedilen öteki Dünya’nın etkisiyle mi?) arabasıyla bir kaza yapar ve diğer arabadaki küçük bir çocukla annesinin ölümüne, arabayı kullanan babanın da ağır yaralanmasına neden olur. Dört yıl sonra hapisten çıktığında ailesini yok ettiği adamdan özür dilemek için evine gittiğinde herşeyden uzaklaşıp inzivaya çekilmiş, berbat bir durumda hayatına devam eden yıkılmış bir adamla karşılaşır. Bu arada sürekli olarak radyo, televizyon programlarından da “Earth 2 / Dünya 2” olarak adlandırılan bulunduğumuz Dünya’nın tıpatıp eşi olan İkinci Dünya ve İkinci Dünya’ya yapılacak yolculuk ile ilgili haberler duyulmaktadır.Başka DünyaFilmden daha fazla bahsetmeyeceğim. Klasik bir bilim-kurgudan öte bir film olan Another Earth / Başka - Diğer - Öteki Dünya’da oyunculukların çok iyi olduğunu söylemeliyim. Filmin sonunu izleyiciye bırakan yönetmenleri her zaman sevmişimdir ama sanırım kişisel olarak Dünyamızın tıpkısının aynısı başka bir Dünya istemeyenlerin tarafında olduğum için filmin sonunun beni hayal kırıklığına uğrattığını söylemeden geçemeyeceğim. Gökyüzüne bakınca ikinci bir Dünya görmek mi, istemem kalsın lütfen ! Bir tane Ayrı Birey Ay Hanım’la başetmek yeterince beni yoruyor, o yüzden ikinci bir Ay Hanım da varsın olmasın !