21 Kasım 2014 Cuma

Chop Shop

New York sinema dünyasının göz bebeği şehirlerinden biri belki de ilk başta geleni… Sinemaseverlerin de daha gitmeden bile filmlerden tanıyıp öğrendiği başlıbaşına büyülü bir yer. Büyülü olmasına büyülü ama İran kökenli Amerikalı yönetmen Ramin Bahrani, 2007 yapımı Chop Shop filminde bambaşka bir New York ile tanıştırmış izleyicisini. “Chop Shop” yani çalıntı arabaların tek parça girip, başka başka yerlere, kişilere satılmak üzere bir sürü parçaya ayrıldıkları dükkan.
“Buyrun, bir de Willets Point (Queens)’deki oto sanayi bölgesinden bakın New York’a…” diyor Bahrani ve anasız babasız 12 yaşındaki Alejandro ile 16 yaşındaki ablası Isamar’ın “Iron Triangle / Demir Üçgen” diye de adlandırılan Queens bölgesinin Willets noktasındaki hurda parçaları arasındaki hayatlarına, daha doğrusu hayat mücadelelerine dokunuyor. Hayli acıtan, sinir bozucu ama Nietzsche’nin deyimiyle en son kötülük de olsa “umut var” mottosuyla izleyicisini sakin sakin gerçeklerle yüzleştiriyor Ramin Bahrani.

Chop Shop vesilesiyle Ramin Bahrani’nin 2012’de, Sigur Rós grubunun Valtari albümündeki “Ég anda” şarkısı için çekmiş olduğu kısa filmi de günceme konuk ederek noktalıyorum notlarımı. “Ég anda” yani “Nefes alıyorum”… İlginç ve takip edilecek bir yönetmen Ramin Bahrani.