7 Kasım 2014 Cuma

Tôkyô tawâ:
Okan to boku to, tokidoki, oton

Tôkyô tawâ: Okan to boku to, tokidoki, oton / Tokyo Tower: Mom and Me, and Sometimes Dad / Tokyo Kulesi: Annem ve Ben, Bazen de Babam filmini izlerken, henüz film hakkında hiç bir ön bilgiye sahip değilken -filmde annenin hastalığıyla ilgili sahneler o kadar detaylandırılarak verilmişti ki- bu öyküyü yazanın gerçek hikayesi olduğunu anlamıştım. Tahminimde yanılmadığımı film bittikten sonra anladım. Yazar Rirî Furankî’nin otobiyografik romanını, Suzuki Matsuo senaryolaştırmış ve Joji Matsuoka 2007’de filme çekmiş. Bu arada Rirî Furankî’nin mahlasının da Lily Franky olduğunu belirteyim hemen. Yazarın annesi ve babası, kendisi daha 3 yaşındayken ayrı yaşamaya başlıyorlar ve anne zorluklar içinde oğlunu tek başına büyütüyor. 15 yaşında Tokyo’ya okumaya gelen yazarın burada hayata tutunmaya çalışması, çok daha sonra nihayet 15 yıl boyunca görmediği annesini yanına alması, annesinin hastalığı… Öykünün kendisi yeterince zorlu, ancak özellikle hastane sahnelerini daha bir zorlanarak izliyorsunuz.
Acımasız, hatta çoğu kişiye yanlış ve zavallı bir düşünce gibi gelecek bir ön yargım var. Tüm ülkelerde yaşanacak tek yerin o ülkenin en kalabalık ve en büyük kenti olduğunu, o kent dışındaki her yerin de “taşra” olduğunu düşünürüm. Bu durumda Japonya’da tek yaşanacak yer Tokyo’dur benim için. (Kendi ülkem için de elbette İstanbul’dur tek yaşanacak yer !) Otobiyografisini bize aktaran yazar Rirî Furankî bu ön yargımı fazlasıyla destekliyor ve Tokyo’ya gelip, Tokyo’da kendine yerleşik hayat kurabilmek için çok çabalıyor. Bu arada Rirî Furankî’nin sadece yazar değil, aktör, grafiker, fotoğrafçı ve tasarımcı olarak çok yönlü biri olduğunu da hemen belirteyim. Hatta başrollerinden birinde olduğu Gururi no koto / All Around Us / Çevremizdeki Herşey filmiyle, filmin adına tıklayarak ulaşabileceğiniz üzere, konuk olmuştu günceme.
Filmdeki Tokyo Kulesi önce yazarın babasının bir gençlik fotoğrafında, henüz yapım aşamasındayken görünüyor. Yazar için ulaşılması ve sürekli orada yaşaması gereken bir hedef haline gelen Tokyo ve de kulesinin annesinin kaldığı hastane odasında manzaraları olması çok ironik olmuş. Hüzünlü bir film Tôkyô tawâ: Okan to boku to, tokidoki, oton / Tokyo Tower: Mom and Me, and Sometimes Dad / Tokyo Kulesi: Annem ve Ben, Bazen de Babam ama sanırım en iyi uyarlanmış otobiyografilerden biri.