2 Haziran 2009 Salı

"Almond Blossom"

Çiçeklenmiş Badem Dalları Van Gogh kardeşi Theo'nun yeni doğan oğlu için mavi gök üzerinde "Almond Blossom" tablosunu resmeder. Yıl 1890'dur. Van Gogh aynı yıl intihar eder. Maurice Pialat'ın 1991 yapımı Van Gogh filmini izledim hüzünle karışık... Film, Van Gogh'un ölümünden önceki son 67 gününü anlatıyor. Deliliğin ve dahiliğin sınırlarında gezinen Van Gogh akıl hastanesindeki tedavisinin sonrasında Mayıs 1890'da Paris yakınlarındaki Auvers-sur-Oise'a gelir. Burada, hem daha önce ruhsal problemli başka ressamlarla ilgilenmiş olan Dr. Gachet'nin gözetiminde kalacak hem de kardeşi Theo'ya yakın olacaktır. Van Gogh rolünde Jacques DutroncAuvers-sur-Oise'da kaldığı süre boyunca kendini tamamen resme veren Van Gogh'un ruhsal karmaşıklığını, kardeşi Theo'yla olan sorunlarını, çevresiyle iletişimini ve iletişememesini, Dr. Gachet'in kızı, kaldığı hanın sahibinin kızı ve Parisli fahişe Cathy ile olan ilişkilerini, geçirdiği nöbetleri, bunalımlarını izliyoruz filmde. Bu süre içinde en güzel yağlıboya resimlerini üreten Van Gogh 27 Temmuz 1890 günü resim malzemelerini alıp bir tarlaya doğru gider ve sonrasında sendeleyerek kaldığı hana döner, yatağına uzanır. Kanamayı farkeden han sahibi hem kasaba doktorunu hem de Van Gogh'un doktoru Gachet'yi çağırır. Öğreniriz ki; Van Gogh tabanca ile göğüs kafesinin altından kendisini vurmuştur. Doktorlar, mermiyi çıkarmanın çok riskli olacağına kanaat getirip kardeşi Theo'ya hemen gelmesi için haber yollarlar. Ya da hanın sahibinin kızının umutsuzca söylediği gibi Van Gogh'u kurtarmak için fazla bir şey yapmazlar.
Film derinlemesine Van Gogh'u irdelemiyor ama ben yine de renkleri, anlatımı, hatta gereksiz uzatmaları bile sevdim filmde; bu durum Van Gogh'un en sevdiğim ressamlardan biri olmasından da kaynaklandı sanırım.
Vincent Van Gogh, 29 Temmuz 1890'da kardeşi Theo'nun kollarında ölür ve Auvers-sur-Oise'a gömülür.Van Gogh'un son tablosu ??? Kargalarla Buğday TarlasıVan Gogh'un son tablosunun "Kargalarla Buğday Tarlası" olduğu düşünülmektedir. Bu tablo, sevdiğim bir Akira Kurosawa filmi olan 1990 yapımı Yume / Dreams / Düşler filminde de 8 rüyadan biri olarak Kargalar isimli rüyada yer almaktadır.