9 Ekim 2009 Cuma

Korku Filmlerinin Kralları:
Karloff (Boris) ve Béla Lugosi

Karloff ve Béla LugosiEdgar Allan Poe'nun ünlü şiiri Kuzgun'la aynı isimli Lew Landers'ın 1935 yapımı The Raven / Kuzgun filmi korku filmlerinin kralları Karloff (Boris) ve Béla Lugosi'yi buluşturan ikinci film. Korku filmleri meraklıları bilirler Karloff (Boris) Frankenstein'ın Canavarı tiplemesiyle, Béla Lugosi ise Kont Dracula olarak nam salmıştır.

Kuzgun ve Dr. VollinFilm Edgar Allan Poe'nun ünlü şiirinin doğrudan bir uyarlaması değil ama yer yer Kuzgun şiirinden ilintiler var. Ana karakterlerden Béla Lugosi'nin oynadığı Dr. Vollin hayli Edgar Allan Poe saplantılı bir cerrah rolünde. Görünürde saygın bir doktor ama evinin bodrumunda Edgar Allan Poe'nun öykülerinde yer alan işkence aletlerinden esinlenerek ürettiği birbirinden ilginç işkence aletlerine sahip. Karloff ise yüzünü değiştirmek isteyen Edmond Bateman isminde bir hapishane kaçkını. Elbette ameliyatı için Dr. Vollin'in kapısını çalıyor. (Bateman ismine dikkat; American Psycho / Amerikan Sapığı filmindeki ana karakterin de soyadıdır Bateman.) Béla Lugosi rol dağılımında daha ağırlıklı bir rolü almış olsa da Boris Karloff filmin afişlerinde ve yazılarında salt soyadıyla, "Karloff" olarak yer alıyor.
Film yargıç Thatcher'ın kızı Jane Thatcher'ın araba kazasıyla başlıyor. Yargıç durumu ağır olan kızını kurtarabilecek tek doktor olduğunu düşündüğü Vollin'den yardım istiyor. Bir dansçı olan Jane Thatcher iyileştikten sonra biraz da Dr. Vollin'e karşı minnet duygularıyla yüklü "Kuzgun" dansını sergiliyor. Poe saplantılı Dr. Vollin Jane'i sanki Kuzgun şiirindeki "Lenore" yerine koyarak korkunç bir plan gerçekleştirmek üzere hareket geçiyor. Yardım alacağı kişi de planında kölesi olarak kullanma isteğiyle yüzünü ameliyatla bilerek deforme ettiği Edmond Bateman'dır. KuZGuN

Filmde işkence aletlerinin bulunduğu mahzene inen bir asansöre dönüşen yatak odası 2003 yapımı The Haunted Mansion/ Perili Köşk filminde de kullanılmıştır. Asansöre dönüşen yatak odası duvarlarının birbirine yaklaşarak içinde tuzağa düşürülenleri ezecek şekilde hareket etmesi de yeterince daraltan sahnelerden biridir Kuzgun filminde.

Bu arada, Karloff ve Béla Lugosi'nin ilk buluşmaları yine bir Edgar Allan Poe uyarlaması olan Edgar G. Ulmer'ın 1934 yapımı The Black Cat / Kara Kedi isimli filmidir. Arşivimizde mevcut olan bu filmin henüz izlenme sırası gelememiştir. Belki tamamlandıkları yıl sırasına göre izlemem daha doğru olacaktı ama izlenme önceliği benim açımdan Kuzgun şiiri sebebiyle Karloff ve Béla Lugosi'yi biraraya getiren ikinci buluşma filmi The Raven / Kuzgun olmuştur (1935).