31 Ekim 2009 Cumartesi

"A Streetcar Named Desire"

Tennessee Williams'ın aynı adlı oyunundan Elia Kazan'ın 1951'de yönetmenliğini yaptığı A Streetcar Named Desire / Arzu (İhtiras) Tramvayı filmi Marlon Brando'nun beyaz "t-shirt"üyle nam saldığı filmdir. Stanley Kowalskiİlah görünümlü genç Marlon Brando (Polonya asıllı Stanley Kowalski) filmde orta yaşlı Vivien Leigh (Blanche DuBois)'in kızkardeşi Stella ile evlidir. Blanche seneler sonra ailerinden kalan çiftlik evi "Belle Reve"'i kaybedince New Orleans'a kızkardeşi ve kocasının evine gelir. Aristokrat bir aileden gelen Blanche ve Stella kardeşlerden Blanche halen korumaya çalıştığı hanımefendiliğiyle hayal dünyasında yaşamaktadır. Evliliği hayli hüzünlü bir şekilde sona ermiş olan Blanche genç yaşta intihar eden kocasının izlerini üzerinden atamamış, bundan sonra yaşadığı salt tensel birlikteliklerle de giderek mutsuzlaşmış ve kırılganlaşmıştır. Son olarak öğretmenlikten kovulmasıyla elinde hiç bir şey kalmayınca sığındığı kızkardeşinin evinde anıları arasında gelgitler yaşayan bir masal dünyası imgesi gibidir. Kırılgan Blanche ile kızkardeşinin kelimenin tam anlamıyla bilgi ve görgüden nasibini almamış olan 'avam' kocası Stanley barış içerisinde birarada yaşamayı (peaceful co-existence !) pek de beceremeyeceklerdir ! Filmin sonunda Blanche ile Stanley'in yaşadığı ve Blanche'in trajik sonunu hızlandıran vurucu sahneyle birlikte Blanche'ın hayata tutunmaya çalıştığı son çizgi de hayli acı vererek kopacaktır.Stanley Kowalski ve Blanche DuBois
Filmin Vivien Leigh dışındaki tüm kadrosu Broadway'de sergilenen oyunda yer alan kadrodur. Oyunda yer alan Jesica Tandy yerine filmde Vivien Leigh'in tercih edilmesi tamamen yapımcılardan kaynaklanmış.
Seneler önce Arzu Tramvayı'nı hem oyun olarak okumuş hem de Kenter Tiyatrosu'nda izlemiştim. Kırılgan Blanche DuBois'i Yıldız Kenter, görgüsüz Stanley'i ise Müşfik Kenter yorumluyordu. Müşfik Kenter'in "Stella... Stella..." diye bağırışları halen usumda bir yerlerde gizlidir.