26 Haziran 2012 Salı

Hamlet liikemaailmassa

Sevdiğim Fin yönetmen Aki Kaurismäki, Shakespeare'in ünlü karakteri Danimarka prensi Hamlet'i, Helsinki’nin sanayi bölgesine taşıyarak çok hoş bir kara film (film noir) uyarlaması yaratmış Hamlet liikemaailmassa / Hamlet Goes Business / Hamlet İş Dünyasında filmiyle. (Aki Kaurismäki'nin diğer edebiyat uyarlamalarını da belirteyim hemen: 1983 yapımı Rikos ja rangaistus Poster / Crime and Punishment / Suç ve Ceza ile 1992 yapımı La Vie de Bohème / The Bohemian Life / Boheemielämää / Bohem Hayatı)
Öyle ya da böyle Shakespeare'in Hamlet'ini bilmeyen, okumayan ya da ünlü yakınması "olmak ya da olmamak, işte bütün sorun bu!" cümlesini duymayan kalmış mıdır bilmiyorum. Bu sebeple, filmin konusundan çok bahsetmeyerek, "Ay'dan İzlenimler"'in takipçilerini Fince olan filmin İngilizce altyazısında yer alan güzel bir sözcük oyunu ile başbaşa bırakıyorum ! Ham (yani jambon)'a dayanamayan esprili Hamlet ! [Ham...let me !]!
!
!
!!
Aki Kaurismäki ve ağabeyi Mika Kaurismäki filmleriyle zaman zaman günceme konuk olmuşlardı. Diğer izlenimler için lütfen başlıklara tıklayın:
Pidä huivista kiinni, Tatjana
Leningrad Cowboys
Mies vailla menneisyyttä
Tulitikkutehtaan tyttö
Bir Kez daha Zombie ja kummitusjuna
La Vie de Bohème
Calamari Union
I Hired a Contract Killer