17 Ocak 2013 Perşembe

Shindô

Japon yönetmen Koji Hagiuda’nın 2007 yapımı Shindô / Prodigy / Dahi filmi, Akira Saso’nun Shindô çizgi romanına (manga) dayanıyor.
Ana karakter 13 yaşındaki Uta’nın adının anlamı “şarkı” demekmiş Japonca. Dahi olan Uta, henüz daha doğru dürüst konuşmayı öğrenmeden müzik notalarını okumaya, piyano çalmaya başlamış.
Uta’nın oldukça yetenekli piyano virtüözü olan babası bir gün ortadan kaybolunca, Uta ve annesi çok ciddi finansal sorunlarla karşılaşıyorlar ve güzel evlerini terkederek daha mütevazi bir semte, küçücük bir apartman dairesine taşınıyorlar. Uta’nın yolu oturdukları semtte bir manavın oğlu olan Oto ile, Oto’nun piyano çalışını duymasıyla kesişiyor. “Berbat çalıyorsun” diyor Uta Oto’ya ve ikili arasında müzikle birlikte gelişecek sıradışı bir dostluk bu cümleyle başlıyor.
Konservatuar sınavlarına hazırlanan Oto’ya en büyük destek Uta’dan geliyor. Geceleri ev sahibi yüzünden evinde piyano çalamayan Oto’yu eski güzel evlerine götürüyor Uta ve babasının piyanosunda çalışabileceğini söylüyor. Oto’nun berbat piyano çalışı azmiyle, Uta’nın yol göstermesiyle giderek gelişirken hemen aklıma kızımın piyano öğretmeninin, kızım piyano eğitimi almaya başladığı zamanlarda ben de heves edip piyanonun bir kaç tuşuna dokununca söylediği bir söz geliyor: “Yetenek başka bir şey ama düzenli çalışmayla her şeyin üstesinden gelebilirsiniz !” Elbette hevesimi o noktada bıraktım, şimdi kızımı piyano çalarken dinlemek en büyük keyiflerimden biri ve düzenli çalışmanın ne demek olduğunu her gün kızımla birlikte yaşıyoruz. Neyse, tekrar Uta’ya dönecek olursak; babasının ortadan kaybolmasıyla uzaklaştığı piyanoyla yavaş yavaş barışıyor ve bir türlü kabullenemediği babasının ölümüyle de yüzleşmeye başlıyor. “Müziğin ta kendisiyim” diyen Uta’nın öyküsü ve müziğiyle başka bir dünyaya yolculuk yapıyorsunuz. Shindô, piyano severlerin kaçırmaması gereken filmlerden.
Bu arada, gördüğüm en güzel mezarlıklardan biri Shindô filminde yer alıyor: Piyano mezarlığı !