28 Ocak 2013 Pazartesi

Jalsaghar

Masal diyarlarının öykü anlatıcısı, Hint yönetmen Satyajit Ray’in, Shatranj Ke Khilari / The Chess Players / Satranç Oyuncuları filminden sonra ikinci izlediğim filmi, 1958 yapımı Jalsaghar / জলসাঘর / The Music Room / Müzik Odası oldu.
Filmin adını aldığı, sanata, müziğe tutkulu zengin aristokrat 'Huzur' Biswambhar Roy’un (Satyajit Ray’in gözde oyuncusu Chhabi Biswas canlandırıyor bu rolü) hayattaki tek sığınağı olan “müzik odası”, izleyiciyi başka dünyalara sürüklüyor film süresince tanık olduğumuz üç konserde.
En iyi müzisyenleri bir araya getirerek, saygıdeğer konuklarına unutulmaz konserler verdirten, en iyi şekilde konuklarını ağırlayan Roy, parası azaldıkça karısının mücevherlerine yöneliyor. Karısı ve oğlunu fırtınalı bir gecede kaybeden Biswambhar Roy, giderek harabeye dönüşen sarayına kendisini adeta hapsediyor. Döküntü sarayının dışında Roy’un elinde son kalanlar iki sadık hizmetkar, bir at (Tufan), bir fil (Mati) ve de artık sular altında kalmış topraklar… Kendisini soyup soğana çeviren tefecinin görgüsüz oğlu Mahim Gaguly'nin oğlunun “olgunlaşma günü” konseri için davet edilince son bir hamleyle sarayında son konserini düzenletmeye karar veriyor 'Huzur' Biswambar Roy. O son konser gününde, yüzyıllar boyunca ihtişam ve itibar içinde yaşamış olan soylu Roy ailesinin tüm çöküşünü Biswambhar’ın gözlerinde okuyoruz.

Geleneklerle modernliğin (filmde daha çok yozlaşmanın demek daha yerinde olacak) bir nevi çarpışması gibi Jalsaghar / জলসাঘর / The Music Room / Müzik Odası. Evet, elbette er ya da geç elinizdeki değerler yenilebiliyor zamana, ayak uyduramayıp kaybedebiliyorsunuz elinizdekileri, giderek daha katı, daha acımasız, daha çirkin bir Dünya bekliyor hepimizi ama 'Huzur' Biswambhar Roy gibi onurlu olmak ve ölebilmek nasıl olabiliyor görmek için izleyin Satyajit Ray’in siyah – beyaz destansı filmi Jalsaghar / জলসাঘর / The Music Room / Müzik Odası ‘nı….
Jalsaghar / জলসাঘর / The Music Room / Müzik Odası filmini izleyene dek bir aynanın bir salonu böylesine anlamlandırabileceğini, derinlik katabileceğini hiç düşünmemiştim. Jalsaghar / জলসাঘর / The Music Room / Müzik Odası 'ndaki aynalı her bir çekim ayrı güzellikte...