26 Ocak 2009 Pazartesi

Söyle Peri!

Cahil PerilerÖlen eşinizin birlikte yaşadığınız hayatınızdan/dünyanızdan farklı bir hayatı/dünyası da olduğunu öğrenirsenir ne yaparsınız?

  1. Umursamazsınız

  2. Diğer hayatı sorgular ve umursamazsınız

  3. Diğer hayatı sorgular ve umursarsınız


Siz yanıtınızı düşüne durun bakalım Antonia ne yapmış?
Cahil Periler, Antonia ve Massimo'nun evlerinde, hayatlarında her şeyin yerli yerinde olduğunu göstererek başlıyor. Nehire bakan güzel evlerinde zengin ve güven dolu bir hayat sürdürmektedir onbeş yıllık evli çift. Nora isminde bir de Filipinli hizmetçileri var.
(Nora karakteri Ferzan Özpetek'in Cuore Sacro / Sacred Hearth / Kutsal Yürek isimli filminde de yine aynı isim ve meslekle ama bu kez elbette farklı bir ailenin yanında yer alıyor. Kutsal Yürek'i dün akşam izledik, kızımın esprisi çok hoştu; "Nora, Antonia O'nu casuslukla suçladığından beri bu ailenin yanında çalışmaya başlamış!!!")
Massimo'nun beklenmedik ölümüyle özel eşyaları ofisten gelir ve bu eşyaların arasında bulunan tablonun arkasındaki notla birlikte şüpheye düşen Antonia "Cahil Peri" isimli tablonun ilk sahibini bulmak için harekete geçer. Antonia'nın arayışları sonucunda farklı bir ortama geçiş yaparız filmde. Antonia ve Massimo'nun görünürde güven ve huzur dolu evlerine zıt bambaşka bir mekan ya da dünyadır Antonia'nın ulaştığı... Michele’nin yaşadığı evdir ulaşılan yer ve tam anlamıyla cinsel ve etnik çeşitliliğin içiçe olduğu bir mekandır. Antonia'nın evi ne kadar sessizse, Michele'nin evi o kadar canlı ve hareketlidir. Michele’nin evindeki mutfak ve teras son derece önemlidir. Eve girip çıkanlar bu mutfakta birlikte çalışıp, birlikte yemek yaparlar ve mutfakta her zaman keyifli sohbet ortamı mevcuttur. Birlikte kotarılan yemekler daha sonra terastaki uzun masada hep birlikte tüketilir. Bazen uzun masaya yeni bireyler katılır. Girenler, çıkanlar, kalanlar vardır ama çok renklilik ve uyum hep korunuyormuş izlenimini verir.

Antonia, bu tanımadığı dünyanın içine girmekle kalmaz bir parçası da olmaya başlar. Sadece kendisiyle değil, Massimo ve Massimo'nun diğer hayatındaki/dünyasındaki insanlarla da yüzleşir, oldukça hüzünlü bir iç yolculuk geçirir.

'Bardak' imgesi filmin sonu ile ilgili olumlu bir olasılığı bize armağan ederek filmi sonlandırırken anlarım ki eğer görmek ve duymak istiyorsan "Periler" evlilik, aşk, arkadaşlık, ilişkiler üzerine güzel tatlar bırakıyor...

Yukarıdaki soruya benim yanıtıma gelince, olmayan şıkkı yani hiçbirini seçerdim / seçer miydim? :-)