7 Ağustos 2009 Cuma

Bulutsuzluk Özlemi söylüyor: "Şişman Adam'dı biri, diğeri Küçük Çocuk'tu. Bombaların adı buydu."

'Kapıları çalan benim, kapıları birer birer. Gözünüze görünemem göze görünmez ölüler.'Nazım Hikmet"Sen hiç bir şey görmedin Hiroşima'da" diye başlar Alain Resnais'in atom bombasının Hiroşima'ya atılmasından tam 14 yıl sonra 1959'da çektiği Hiroshima, Mon Amour / Hiroshima, My Love / Hiroşima, Sevgilim filmi.

6 Ağustos 1945 Japonya yerel saatiyle 08.15′te, Amerika Birleşik Devletleri Hava Kuvvetlerine ait “Enola Gay” adlı B-29 Superfortress modeli bombardıman uçağı, Japonya’nın Hiroşima kentine “Little Boy” (Küçük Çocuk) adı verilmiş atom bombasını atar. 20 kilotonluk, yani 20 bin ton trinitrotolüen (TNT) patlama gücüne gücüne eşdeğer bu atom bombası, resmi kaynaklara göre 140 bin kişinin ölümüne, onbinlerce insanın da radyasyondan ağır şekilde etkilenmesine neden olur. Kentin yüzde 60′ı haritadan silinmiş, kent üzerinde 13 kilometrekarelik bir radyasyon bulutu oluşmuştur. Hiroşima’ya bomba atılmasından üç gün sonra, 9 Ağustos 1945′te, Amerika Birleşik Devletleri yetinmemiş olacak ki, bu kez Nagazaki kentinin insanlarını atom bombası ile tanıştırır! Amerikan “Bockscar” isimli B-29 Superfortress modeli bombardıman uçağı, “Fat Man” (Şişman Adam) adlı ikinci atom bombasını Nagazaki semalarından kentin üzerine bırakır. “Şişman Adam” ilk anda 70 bin kişiyi öldürür.
Hiroshima, Mon Amour"Her şeyi gördüm. Her şeyi." der kadın erkeğe...
Senaryosu Marguerite Duras'a ait "Hiroşima, Sevgilim" filmi Fransız "Yeni Dalga" yönetmenlerinden Alain Resnais'in gerçekten de sinema dünyasının köşetaşlarından biri olmuş filmi. Aynı zamanda Fransız "Yeni Dalga" hareketinin ilk önemli filmidir "Hiroşima, Sevgilim". Film, Hiroşima'ya barış üzerine bir film çekmek üzere gelmiş olan Fransız bir aktris (Emmanuelle Riva canlandırıyor bu rolü) ile Japon bir mimarın (Eiji Okada yer alıyor bu rolde) arasında gelişen aşk öyküsü üzerinden geridönüşlerle bir yandan Hiroşima'da ne olup bittiğini diğer yandan da Fransız aktrisin II. Dünya Savaşı sırasında Fransa'nın Nevers kentinde bir Alman askere aşık olmasıyla başına gelenleri oldukça dokunaklı bir biçimde aktarır. Kadın sürekli anlatır erkeğe, unutmaya çalıştığı, Nevers'e gömdüğü aşkını anlatır. "Hiroşima" der kadın erkeğe, "Senin adın bu". "Senin adın da Nevers" der erkek kadına.

Hiroshima, Mon Amour